All for Joomla All for Webmasters
Kultura

Mačke na vrućem limenom krovu otvorile Virkas

Premijernom izvedbom Kazališta Virovitica “Mačka na vrućem limenom krovu” Same M. Strelca, započeli su 9. međunarodni virovitički kazališni susreti – Virkas.

Kazalište Virovitica

Radnja Mačke na vrućem limenom krovu smještena je, kao i u većini Williamsovih drama, na američki Jug, u državu Missisippi i odvija se kroz tri čina jedne olujne noći u kući Velikog Tate Pollita, bogatog plantažera pamuka. Obitelj Pollit koju još čine Velika Mama, dvojica sinova, njihove supruge i petero djece starijeg sina, okupila se na proslavi rođendana Velikog Tate koji se upravo vratio iz bolnice, tek s dijagnozom spastičkog kolona. No, prava je istina, koju znaju svi članovi obitelji, osim Velikog Tate i Velike Mame, da veliki i bogati plantažer umire od raka.

On će to saznati u žestokoj, ali emocijama nabijenoj i iskrenoj konfrontaciji s favoriziranim sinom Brickom s kojim dijeli gađenje prema licemjerju kojim je okružen. Rak gramzljivosti, lažljivosti, lakomosti, zavisti i hipokrizije prožima sve odnose u obitelji Pollitt čiji je pravi razlog okupljanja određivanje nasljednika. Međutim, bezobzirna borba za nasljedstvo samo je okvir drame u središtu koje se nalazi poremećen odnos mlađeg sina Bricka, bivšeg talentiranog sportaša, a sada rezigniranog alkoholičara i njegove supruge Margaret, Maggie, „mačke“ iz naslova drame.

Njihov je odnos narušen (gotovo uništen) zbog Brickove ambivalentne seksualnosti i osjećaja krivnje zbog smrti njegova prijatelja Skippera koji je počinio samoubojstvo nakon što je neuspješno pokušao spavati s Maggie kako bi joj dokazao da nije homoseksualac i da između njega i Bricka nema ništa više od prijateljstva. Temperamentna, snažna, senzualna i nadasve autentična Maggie odbija biti žrtvom tuđih strahova i konstelacije unutar obitelji Pollitt te prisiljava Bricka da se suoči sa svojim demonima: s uzrokom alkoholizma i bračne apstinencije u latentnoj i potisnutoj homoseksualnosti.

 Ravnatelju kazališta Miranu Hajošu uručeno odlikovanje “Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića”

Nakon predstave, Nenad Stanić, osobni izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, ravnatelju Kazališta Virovitica Miranu Hajošu uručio je odlikovanje “Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića” povodom 20 godina uspješnog vođenja virovitičkog kazališnog ansambla. Ravnatelj Kazališta Virovitica Miran Hajoš zahvalio je publici na vjernosti te ih pozvao da uživaju i na ostalim predstava u sklopu ovogodišnjeg Virkasa koji kao i svake godine do sada jamči puno dobre zabave te izvrsne glume.

Podsjećamo, ovogodišnji Virkas trajati će do 3. ožujka do kada je u planu održavanje 24 predstave, od toga 14 u Virovitici, a ostalih u Orahovici, Slatini, Voćinu, Suhopolju i Pitomači, te koncert domaće grupe Vatra i prijatelja. Osim najpoznatijih kazališta iz Hrvatske svoje predstave na VIRKAS-u igrat će i gosti iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije

Virovitica.info je neovisni internet portal koji svakodnevno donosi svježe informacije iz Virovitice i Virovitičko-podravske županije

S Vama online od 21. travnja 2003. godine

Copyright © 2017 Virovitica.info

To Top