Odbijena tužba Damira Kufnera protiv publiciste Ljube R. Weissa

Na dva ročišta pred Općinskim sudom u Virovitici, u studenom i prosincu 2012., na kojima je vođena sudska rasprava o odgovornosti novinara-kolumniste Ljube R. Weissa, a po tužbi Damira Kufnera, vinogradara iz Lukavca, kod Slatine, sudac Zoran Mandić donio je oslobađajuću presudu, na koju tužitelj ima pravo žalbe. Presudom se u cjelini odbija kao neosnovan zahtjev kojim je Damir Kufner potraživao 35 000 kuna za „duševne boli“ koje je pretrpio zbog kolumne „CAVALLINO – MISTERIJE JEDNE INVESTICIJE, objavljene u listopadu 2011. na portalu www.virovitica.net. U krakom usmenom obrazloženju kod izricanja oslobađajuće presude sudac Zoran Mandić u petak ujutro, 21. prosinca 2012., naglasio je postojanje javnog interesa za kolumnu (pitanja uspješnosti investicija) te nepostojanje namjere vrijeđanja i klevetanja vinogradara Damira Kufnera, niti da je postojala namjera narušavanja časti, ugleda i dostojanstva tužitelja.

Ljubo Weiss (foto: Željko Weiss)

Tužitelja je zastupala odvjetnička kancelarija Maria Jurline iz Slatine, a Ljubo R. Weiss branio se sam, bez svog odvjetnika, a povodom presude kaže: „Bio sam nemalo iznenađen tužbom koja je prva u mom zamalo 40-godišnjem publicističkom djelovanju odnosno pisanju i objavljivanju. Presudu doživljavam i kao ohrabrenje mladim i mlađim novinarima da se bez straha bave delikatnim ekonomsko-političkim temama, polazeći od dostupnih informacija, jer i javnost treba znati da uloženi novac poduzetnika treba biti trošen transparentno i sa svrhom da donese korist ulagačima, njihovim partnerima, zaposlenima te široj zajednici. Objava takvih kolumni rizik je izdavača ( portala www.virovitica.net ili nekog drugog), ali bez preuzimanja rizika i odgovornosti javnost bi mogla ostati bez relevantnih uvida u važne aspekte gospodarskih investicija. To podrazumijeva i razlike i mišljenjima, no posegnuti odmah za naknadom za „duševne boli“, a ne koristiti pravo na ispravak, može biti i znak da je tužitelju više stalo do naknade nego do – istine! Presuda je i znak da pravosudni sustav uvažava kritičku riječ novinara odnosno kolumnista!“

Komentari
Učitavam...
x

Ova web stranica koristi kolačiće („cookies“) kako bi vam pružila bolje korisničko iskustvo. Klikom na "Slažem se" prihvaćate našu "Politiku kolačića".

Prihvaćam Ne prihvaćam Centar zaštite osobnih podataka Postavke privatnosti Upoznaj se s Politikom kolačića (engl. cookies)