Biznis

OPG Mijok proizvodi jabuke od kojih je njih 95% – 1. klasa

OPG Mijok

Kada su mu dali otkaz kao tehnološkom višku, a umjesto već planiranog automobila kupio je voćnjak i danas proizvodi jabuke od kojih je njih 95 posto – 1. klasa

– Dva tjedan nakon što sam dobio kredit s kojim sam mislio kupit automobil, proglasili su me tehnološkim viškom i dali otkaz. Nisam kupio auto, jer trebalo je živjeti, krenuo sam s jabukama – riječi su Dalibora Mijoka, mladog voćara koji je u Čemernici, prigradskom naselju Virovitice krenuo s biznisom.

Praktički „od nule“ s „kreditom za auto“, prije deset godina, krenuo je u „avanturu života“. Istina, otac je njega i brata navikao na „ljubav prema jabukama“, no ovo što on i njegov brat Bojan rade, je moderna proizvodnja, zahvaljujući kojoj, njihova jabuka u 95 posto slučajeva bude – 1. klasa.

Trenutno obrađuju oko 7 hektara jabuka, žele i više jer ovo je njihov putokaz „za bolju budućnost“. U vrijedne ruke slavonskog seljaka, uvjerio se i županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović, koji je obišao plantažu jabuka Mijokovih koji su zahvalni razvojnoj agenciji VIDRA uz čiju potporu su prijavili projekt na Mjeru 4, Podmjeru 4.1. i dobili bespovratnih 45.635,00 kuna, što je u ukupnoj investiciji od 65.193,00 kuna, iznosilo 70 posto.

Nekima to nije puno, ali ova vrijedna obitelj, koja svaku kunu „izvaže dvaput“, kupila je atomizer i protugradnu mrežu kako bi njihova proizvodnja bila bez mane. Jabuke im otkupljuje virovitička Brana za koju imaju samo riječi hvale. Dalibor ističe kako ga rad u voćnjaku odmara i opušta i kako je to njegova budućnost, a da bi ona bila potpuna maštaju kako će jednoga dana imati 25 hektara pod jabukama jer tada će to biti ono za što proteklih deset godina rade temelje. (Kristijan Toplak)

Virovitica.info je neovisni internet portal koji svakodnevno donosi svježe informacije iz Virovitice i Virovitičko-podravske županije

S Vama online od 21. travnja 2003. godine

Copyright © 2017 Virovitica.info

To Top