Otvorena izložba fotografija Kristine Oberling “Tijelo”

˝Tijelo˝ je naziv druge samostalne izložbe Kristine Oberling kojom se predstavila virovitičkoj publici prošlog petka, 17. listopada. Tematskim opusom od dvadest i šest autorskih fotografija prevladava motiv ženskog i muškog akta i poluakta. Kristina je priliku za samostalnim izlaganjem osvojila kao prvu nagradu prošlogodišnjeg foto natječaja Gradskog muzeja Virovitica ˝Skriveno mjesto˝ održanog u kolovozu 2013. godine.

Kroz medij fotografije sagledava tijelo kao vizualni objekt, predmet kompozicijske igre kojom nastoji istaknuti estetski potencijal, ljepotu fizionomije. Kompozicijska usmjerenja su čvrsto postavljena te prate zadatosti kadra i simetrije. Svjetlom i sijenom naglašen je volumen tijela kao materije, istaknuta muskulatura, postignut ritam, karakter površine kože.

U pojedinim radovima Kristina postavlja model u snažan kontrast sa neutralnom pozadinom, kadriranjem reže ekstremitete, depersonalizira tijelo te ga pretvara u ˝skulpturu˝, torzo. Kod drugih primjera opet odabire rekvizite kako bi potencirala formu (linije tijela naspram nabora draperije), istaknula plohu (mekoću kože blisku mekoći pera) te poetizirala prirodnost tijela pozicionirajući ga u ambijent prirode.

Kao što je autorica napomenula u razgovoru ovu temu je odabrala kao izazov. Izazov u organizacijsko-izvedbenom smislu zahtjevnog pothvata pronalaska modela te u onom formalnom (postavljanja kompozicijskih smjernica, orijentacije, svjetla i sjene, kadra). Cilj je bio zabilježiti ljepotu golog, oslobođenog.

Selekciju radova, popratni deplijan i postav izlože pripremila je kustosica Likovne zbirke Anamarija Kučan zajedno sa Matkom Kolesarićem.

Fotografije: Kristijan Oberling

Tko je Kristina Oberling?

Kristina Oberling je rođena u Virovitici, 24. ožujka 1983. godine. Završila je stručni studij na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Nakon završenog studija pronalazi više vremena za fotografiju u koju se zaljubljuje nakon prvih nekoliko okidanja. Fotografijom se bavi od sredine 2009. godine. Poseban interes pokazuje za modnu i portretnu fotografiju. Ponekad se igra i digitalnim manipulacijama kako bi predočila neke svoje ideje. Sudjelovala je na nekoliko zajedničkih izložbi, osvojila je nekoliko nagrada na foto natječajima. Radovi su joj više puta objavljivani u domaćim i inozemnim fotografskim časopisima, te su osvajali naslovnice dana i tjedna na brojnim fotografskim web portalima. 2011. godine izabrana je za jednog od sudionika fotoseminara Damira Hoyke „Fotosofia 6“ gdje stječe nova iskustva i proširuje svoja znanja.

Komentari
Učitavam...
x

Ova web stranica koristi kolačiće („cookies“) kako bi vam pružila bolje korisničko iskustvo. Klikom na "Slažem se" prihvaćate našu "Politiku kolačića".

Prihvaćam Ne prihvaćam Centar zaštite osobnih podataka Postavke privatnosti Upoznaj se s Politikom kolačića (engl. cookies)