spot_img

˝Mali vodič ljekovitog bilja virovitičkog kraja˝

Objavljeno:

˝Priroda je velika ljekarna˝… citat je kojim je dr. sc. Jasna Razlog – Grlica započela svoj tekst uvoda u novu publikaciju Gradskog muzeja Virovitica pod nazivom ˝Mali vodič ljekovitog bilja virovitičkog kraja˝.

Vodič je ostvaren suradnjom nastavnice biologije Jasne Razlog – Grlice, učenika OŠ Ivane Brlić Mažuranić i kustosice Likovnog odjela Gradskog muzeja Virovitica unutar muzejsko – pedagoškog projekta LJEKOVITO BILJE.

Muzejsko-pedagoški program ˝Ljekovito bilje˝ Gradskog muzeja Virovitica obuhvatio je edukativne sadržaje usmjerene na tematiku ljekovitog bilja i drveća. Zamišljen kao simbioza edukacije i likovnosti projekt je realiziran sa stručnim suradnicima kroz radionice, predavanja i terenski rad s učenicima u prirodi (˝potraga za zelenim blagom˝) s ciljem publiciranja malog kreativnog vodiča ljekovitog bilja virovitičkog kraja, džepnog priručnika koji sumira materijale ostvarene putem muzejskih aktivnosti. Radionice su ponudile alate usvajanja znanja fitoterapije i recepata narodne medicine u kombinaciji s likovnom praksom dokumentiranja biljaka na papir (korijena, lista, cvijeta), koristeći crtež kao dobrog ˝učitelja˝ u memoriranju.

Uz vrijednost zabilježenih fotografija biljaka, prepoznajemo i likovnu kvalitetu dječjih crteža nastalih u sklopu projekta, koji doprinose vizualnoj raznolikosti publikacije svojom slobodnom i razigranom stilizacijom.

Nadamo se da će ovaj ˝Mali vodič ljekovitog bilja virovitičkog kraja˝ pružiti osnovne znanstvene činjenice i znanja o ljekovitosti navedenih biljaka koja su prisutna još u tradicijskoj kulturi čovjeka te da će poslužiti kao dobar vodič u prepoznavanju, upoznavanju i otkrivanja ljekovitosti flore ovoga kraja. ( iz teksta pogovora vodiča Anamarije Kučan)

Promocija vodiča održana 13. studenog u prostoru knjižnice OŠ Ivane Brlić Mažuranić Virovitica.

˝Mali vodič ljekovitog bilja virovitičkog kraja˝ dostupan je u privremenom prostoru Gradskog muzeja Virovitica na adresi Trg Kralja Tomislava 6/II.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni