1

U subotu, 22. veljače, održana je vesela muzejska radionica inspirirana pokladama te običajima maskiranja usmjerenim na zoomorfne maske. Kustosice Etnografske i Likovne zbirke uvodnim su predavanjem ispričale priču o životinjskim maskama i simbolici rogovlja kroz povijest te prezentirale kreativne ideje kako jednostavno izraditi svoje rogove i uši za maskenbal.

Slikovni prikazi koje prati povijest umjetnosti svjedoče o povezanosti maski životinjskih obilježja s magijskim vjerovanjima od vremena drevnih civilizacija i prisutnosti u mitologiji Egipta, Grčke, Rima, afričkih i azijskih kultura pa do srednjeg vijeka i simbolike rogovlja u kostimima srednjovjekovnih vladara (kao izraza moći, dominacije i slave).

U hrvatskoj tradicijskoj kulturi tzv. luperkalijske maske označavaju ukrašavanje ophodnika životinjskim rogovima, kostima, kožom, dlakom i vunom, ali i bučnim zvonima, štapovima i raznim priručnim klepetalima za stvaranje buke i „tjeranje zločestoća“. Suživot i jedinstvo s prirodom u hrvatskoj tradiciji ocrtava se i u pokladnim maskama koje su izrađivane od dostupnih, prirodnih materijala.

Životinjski rogovi su pri tome posebno istaknuti kao simboli životinjske snage i prirodne energije. Na radionici su učestvovali mladi likovnjaci iz Likovnog kluba ˝Nikola Trick˝pod vodstvom profesorice Ankice Fijale dok smo materijale za radionicu osigurali donacijom tvrtke Linija Europrojekt iz Virovitice na čemu im najljepše zahvaljujemo!