Park prirode Papuk obilježio je i ove godine zajedno sa Hrvatskim planinarskim savezom te Slavonskim planinarskim savezom Međunarodni dan planina.

10. izlet nepoznati Papuk – Međunarodni dan planina

Međunarodni dan planina (11.prosinac) proglasila je 2003. godine opća skupština Ujedinjenih naroda radi osvješćivanja značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva, a ove godine je u Parku prirode Papuk obilježen 10.-ti puta.

Trasa izleta bila je staza Voćin – Straža – Točak, a izlet je održan u nedjelju, 13. prosinca 2015. godine. Svi sudionici okupili su se na jezeru Voćin nakon čega su se uputili na vidikovac Točak te su se naposljetku vratili do jezera. Duljina trase bila je 16 kilometara. Za one s malo manje kondicije organizirana je šetnja lakšom trasom duljine 6,7 kilometara.

10. izlet nepoznati Papuk – Međunarodni dan planina

Za sigurnost izletnika zahvaljujemo i ove godine pripadnicima HGSS-a stanice Orahovica i stanice Požega te Stanici vodiča Slavonije.

Međunarodni dan planina se svake godine obilježava s nekom određenom tematikom, a ove godine izabrana tema obilježavanja je promocija planinskih proizvoda. Udruga pčelara sa voćinskog područja tom prilikom je prezentirala svoje proizvode.

IMG_4894

Oko 320 planinara iz tridesetak planinarskih udruga pješačilo je Papukom na kojemu su se cijelo vrijeme izmjenjivali magla, sunce i snijeg. Bez obzira na vremenske uvjete svi su uživali u prirodnim ljepotama i svježem gorskom zraku.

Ovogodišnji pohod je najposjećeniji do sada možda zato što je po prvi puta održan u Papuk – UNESCO svijetskom geoparku.