100.000 kuna najboljim Startup-ovima, slavili su Express Print Matee Barnaki i Sare Patricije Rozman, te Boho Home Marijane Hečimović

0
644

Trijumfom, najboljih Startup-ova, Express Print studentica Matee Barnaki i Sare Patricije Rozman, te Boho Home Marijane Hečimović, kojima je nagradu od 50.000,00 odnosno 20.000,00 kuna uručio virovitičko-podravski župan Igor Andrović, u petak je u Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici održan finalni Demo Day programa ViP Startup Mreža, projekta u organizaciji Mreže inkubatora Virovitičko-podravske županije i Virovitičko-podravske županije, kroz koji je podijeljeno ukupno 100.000,00 kuna. Najboljem studentskom ViP Startup-u projektu pripalo je 50.000,00 kuna, a 20.000,00 osvojio je najbolji poduzetnički projekt. Drugo mjesto kod poduzetnika i 10.000,00 kuna je osvojio Webilum, a po 5.000,00 je pripalo – Bonapp-u, Stiroporku, Čoko Pizza i Izi Biz.Cilj programa je bio motivirati i educirati mlade i poduzetnike početnike kroz popularizaciju tehnološkog i startup poduzetništva putem edukacijske radionice te mentorirati startup timove do izlaska na tržište. Prvu generacija Programa činilo je devet timova koji su ušli u završnu fazu i nakon dva mjeseca mukotrpnog rada predstavili svoje poduzetničke ideje publici i žiriju koji je na kraju odabrao i pobjednike. Timovima, mentorima i svima okupljenima na početku se obratio zamjenik direktorice Poduzetničkog inkubatora VPŽ Josip Hetrih koji je predstavio Program, približio nazočnima kako su protekla dva mjeseca educiranja, mentoriranja i razvoja startup ideja te istaknuo kako je ono na što su posebno ponosni činjenica da je dobar dio timova ostvario i prve prihode.

 • Još nešto na što smo posebno ponosni je i to da smo uspostavili mrežu lokalnih mentora koju čine uspješni stručnjaci i poduzetnici s područja VPŽ, a koji su naše timove pratili u njihovom razvoju. Mentori su timovi pružali podršku u tri područja, a to su razvoj proizvoda i usluga, komercijalizacija i na kraju poslovno upravljanje. Ovim putem se zahvaljujem svim mentorima jer nam je to prva generacija ovakve mentorske mreže, a želje je i u budućnosti nastaviti s ovakvim aktivnostima jer ovo je prvi i iznimno važan korak u ustrojavanju kvalitetnog startup eko sustava u našoj županiji – dodao je Hetrih.

Devet startup timova je u protekla dva mjeseca neumorno radilo, učilo i razvijalo svoje poslovne ideje. Svaki tim održao je pitch u trajanju od 4 minute koji je stručni žiri pomno pratio, a onda i postavljao pitanja te na kraju dodijelio zaslužene bodove što je na kraju odlučilo o pobjednicima. Devet timova uspješno je završilo Program te ušlo u finale u kojemu su se borili za vrijednu nagradu od 100.000 kuna koju je osigurala Virovitičko-podravska županija.

 • Na ovu ideju smo došli zajednički, Virovitičko-podravska županija, Mreža inkubatora VPŽ i Veleučilište u Virovitici kako bi smo potaknuli mlade koji imaju ideje i koji imaju što za pokazati i da takve ideje izađu na vidjelo. Na kraju krajeva s novčanim sredstvima koje Virovitičko-podravska županija daje najboljim timovima u iznosu od 100.000 kuna želimo dati poticaj i pomoć u ostvarivanju poduzetničkih ideja. Uz ova sredstva i uz našu Mrežu poduzetničkih inkubatora potičemo startup poduzetnike, poduzetništvo, razvoj gospodarstva i povećanje zapošljavanja na području naše županije – istaknuo je župan VPŽ Igor Andrović.

Nazočne, među kojima je bio i predsjednik HGK ŽK Virovitica Zlatko Pleša, a naotvaranju i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, pozdravila je i direktorica Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije Neda Martić, pohvalivši sudionike, zaželjevši im puno sreće i podršku institucija Virovitičko-podravske županije, ako u budućnosti budu trebali podršku za neku od svojih ideja. U završnicu je plasirano devet Starupova koji su se i predstavili u Tehnološko-inovacijskom centru. Evo o kome se radi:

 • WEBILUM

Luka Đurišević i Robert Panijan tvorci su inovativne All in one platforme pod nazivom Webilum. Radi se o prvoj domaćoj platformi za  izgradnju web stranica i web trgovina s visokim performansama i mogućnostima. Webilum nudi čitav eko sistem aplikacija, predložaka, dodataka i prodajnih/marketinških alata. Korisnicima, također, omogućuje jednostavnu i brzu digitalizaciju poslovanja.

 • BonApp

Iza BonAppa stoji Karmelo Domović s idejom plasiranja mobilne aplikacije putem koje gosti ugostiteljskih objekata mogu samostalno naručiti ponudu unutar ugostiteljskog objekta. Aplikacija sadrži kompletnu digitalnu ponudu jela ili usluge. Gosti imaju mogućnost narudžbe ili dostave bez čekanja na osoblje za usluživanjem. BonApp mobilnu aplikaciju mogu koristiti hoteli, izletišta, seoski turizmi, tvrtke i OPG-ovi koji žele ponudu svojih proizvoda ili usluge smjestiti na digitalni kanal prodaje te osigurati izlaz na tržište, veću prodaju i promet, doseg do novih i postojećih potrošača.

 • Izi Biz

Izi Biz rješava problem paušalnih obrtnika i nedostupnost svih bitnih podataka za njihovo poslovanje. Trenutno stanje istih je vrlo nepregledno uslijed propisa koji se često mijenjaju,  a mnogi obrtnici ni ne stignu pratiti učestale promjene.  Ivan Moslavac i Mirjana Moslavac osmislili su aplikaciju koja će olakšati izdavanje računa, knjiženje i predavanje završnih izvještaja.

 • Stiroporko

Stiroporko je brend iza kojeg se krije Dalibor Puhanić, a nudi izradu personaliziranih darova za razna događanja poput krštenja, rođendana, vjenčanja i slično. Svakom kupcu pristupa individualno te rješava problem izbora darova za drage nam osobe. U izradi personaliziranih proizvoda koristi najnovije tehnologije CNC strojeva.

 • Čoko Pizza

Za sve ljubitelje čokolade i pizze, Jasmina Petrović je osmislila rješenje pod nazivom Čoko Pizza. Riječ je o čokoladnom proizvodu koji rješava sve potrebe nepca. Namijenjen je za razna društvena okupljanja, druženja, zabave, degustacije, degustiranje, darivanja.

 • Express Print

Express Print je ideja koja stoji iza Matee Barnaki i Sare-Patricije Rozman. Potaknute problemom printanja s kojim se često susreću studenti, pronašle su rješenje. Njihovim samoposlužnim automatima pružili bi im uslugu printanja na brz, jednostavan i cjenovno pristupačan način. Plaćanje usluge izvršavalo bi se putem beskontaktnog plaćanja. Cilj ove poduzetničke ideje jest zadovoljiti potrebe studenata kojima je usluga printanja potrebna od 0-24h te je uz to pristupačna cjenovno i lokacijski.

 • Prirodni sokovi

Matija Škrinjar proizvodi prirodne sokove od voća i povrća bez dodataka aditiva, konzervansa i šećera te s njima želi izaći na tržište. Njegovi sokovi sadrže sve prirodne vitamine i nutrijente potrebne za svakodnevno funkcioniranje organizma, a vrlo korisnim pokazali su se i u podizanju imuniteta organizma.

 • Boho Home

Ideju izrade ljuljački i šatora od organskih materijala dobila je Marijana Hečimović te ubrzo krenula i u njenu realizaciju.  Proizvodi su namijenjeni za kućnu uporabu i napravljeni su od visoko kvalitetnih organskih materijala te sadržavaju antialergijsko punjenje protiv prašine i grinja, a mogu ih koristiti djeca i odrasli.

 • Fotografija na kotačima “Blic”

Fotografija na kotačima ideja je Ive Adamović i Ivone Pilekić koja omogućava korisnicima čuvanje uspomena te jednostavnu i brzu izradu fotografija. S obzirom na razvoj tehnologije, ljudi sve manje izrađuju fotografije te ih pohranjuju na svoje pametne uređaje. Začetnice ove ideje žele potaknuti korisnike na razvijanje fotografija kako bi uspomene trajale zauvijek. Osim što pružaju mogućnost zabavnog fotografiranja, kućicu za fotografiranje moguće je i iznajmiti ili koristiti za izradu fotografija za dokumente. Odluku o pobjedniku donio je stručni žiri u sastavu: Bojan Mijok (pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ), Neda Martić (direktorica Poduzetničkog inkubatora VPŽ), Damir Ribić (Veleučilište uVirovitici), Vedran Blagus (Investment manager u South Central Ventures Fondu). Mentori su bili: Filip Stipančić, Miro hegedić, Dora Zane, Vladimir Hrvojić, Hrvoje Javorović, Vedran Lučić, Krešimir Kostelac, Sanja Mijac, Danijela Minauf, Damir Ribić, Arijana Šafranko, Dubravka Šenjug. Uz zadovoljne pobjednike, zadovoljstvo nisu skrivali niti predstavnici Lean startup Croatia.

 • Kroz stotine startup-ova s kojima smo imali priliku raditi iznimno rijetko smo vidjeli da je netko uspio napraviti fizički prototip i to predstaviti svojim korisnicima dva puta i dobiti za to novac. Iz tog razloga ovo je zaslužena pobjeda i uistinu sam siguran da će novac koji su djevojke osvojile otići u pravom smjeru i da će uspjeti realizirati ono što su naumile – pohvalio je pobjednički tim predstavnik Lean startup Croatia, Filip Stipančić te dodao kako VPŽ visoko kotira u odnosu na druge dijelove Hrvatske kada su startup-ovi u pitanju. (www.vpz.hrwww.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)