11. VIRKAS, 6. veljače, otvorit će predstava Mate Matišića “Legenda o sv. Muhli”

Objavljeno:

spot_img

11. Virovitičke kazališne susrete VIRKAS ove godine, 6. veljače, otvorit će predstava Mate Matišića “Legenda o sv. Muhli”, komedija nastala u kooprodukciji Virovitičkog kazališta i Istarskog narodnog kazališta iz Pule.

Uz 12 predstava koje će biti prikazane u Virovitici, nekolicina predstava Virkasa 2015. bit će izvedena i u Slatini, Orahovici, Pitomači i Suhopolju.

Ovim Virkasom, Kazalište Virovitica ujedno će obilježiti i 70 godina svojega aktivnog rada. Prodaja i rezervacija kompleta moguća je svakim radnim danom od 9 do 14, te od 17 do 19 sati u Kazalištu Virovitica i na kontakt broj 033/721-330.

Cjelokupan program Virovitičkih kazališnih susreta možete pogledati na adresi www.kazalistevirovitica.hr

[youtube id=sZrA_tqjE1A]

Legenda o sv. Muhli

LEGENDA O SV. MUHLI

Mate Matišić pripada generaciji suvremenih hrvatskih dramatičara o čijoj se dramskoj poetici nerijetko piše i govori kao o inovativnoj ili, kao što je istaknuo Leo Rafolt, „simptomatičnoj za tranzicijske devedesete“. Međutim, kontroverza kakvu su još donedavno izazivale Matišićeve Fine mrtve djevojke i Svećenikova djeca tek je dodatna potvrda upravo goruće aktualnosti njegovih tekstova i danas; stoga i Kazalište Virovitica na svoj repertoar postavlja Legendu o sv. Muhli.

Komedija koja je svoju praizvedbu doživjela 1988. godine najvažnije je motive preuzela iz Boccacciovog Dekamerona dok poetički i dramaturški, smještena u autorov zavičajni prostor Imotske krajine u doba srednjovjekovlja, nemalo priziva i Brešana. Žanrovsko određenje teksta kao legende ukazuje na mješavinu nabožne i zabavne literature, religijskih vjerovanja i poganskih praznovjerja kakva su se u srednjem vijeku kroz spomenuti žanr, u usmenoj predaji, nerijetko međusobno ispreplitala i prožimala.

Takav spoj fantastike, folklora, religije i groteske ovdje dobiva i parodijsko ruho te, prizivajući renesansnu tjelesnost i senzualnost mnogo više nego topose srednjovjekovne književnosti, još jednom potvrđuje Matišića kao vrsnog komediografa. Glavni lik, lukavi varalica Muhlo, poduzet će čitav niz spletki u cilju seksualnog zadovoljenja i novih erotskih igri – a kako Kazalište Virovitica misli izaći na kraj sa višeslojnošću i provokativnošću ovog komada, i hoće li se publika u Muhlu doista zaljubiti onoliko koliko dosadašnje virovitičko kazališno iskustvo s najljepšim primjerima komedija priznatih u Hrvatskoj i na svjetskoj sceni ukazuje da bi mogla, vidjet ćemo u nastupnoj nam sezoni.

Redatelj: Dražen Ferenčina
Dramaturginja: Ana Prolić,
Scenograf: Igor Vasiljev,
Asistentica scenografa: Izidora Spasić,
Kostimografkinja: Marita Ćopo
Autor Glazbe: Igor Karlić,
Oblikovatelj svjetla: Damir Gvojić
Jezični savjetnik: Ivica Pucar.
Igraju: Blanka Bart, Lana Gojak, igor Golub, Vlasta Golub, Mladen Kovačić, Goran Koši, Mijo Pavelko, Rade Radolović, Draško Zadar.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni