20. muzejska edukativna akcija pod nazivom ˝Održivost˝ i ˝Zeleni alati˝ povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

spot_img

Povodom Dana planeta Zemlje, 22. travnja Gradski muzej upriličio je malu muzejsku akciju pod nazivom ˝Zeleni alati˝ održanu van prostora muzeja, na gradskoj lokaciji. Akcija je podrazumijevala prezentaciju više tehnika kreativnog recikliranja od izrade plastične sirovine peglanjem plastičnih vrećica do izrade recikliranih teglica iz plastičnih boca u koje smo zajedno sa posjetiteljima sadili začinsko bilje.

Tijekom događanja prolaznicima su također ponuđene besplatne informativne publikacije Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) na temu održivosti i permakulture.

˝Zelelni alati˝ ujedno predstavljaju prvi muzejski sadržaj kojim se Gradski muzej Virovitica uključio u 20. muzejsku edukativnu akciju pod nazivom ˝Održivost˝ Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju HMD-a.

˝Ideja za ovogodišnju muzejsku edukativnu akciju Održivost potekla je iz teme Međunarodnog dana muzeja, predložene od strane ICOM-a; Muzeji za održivo društvo.

Održivost u sebi sadrži i riječ život koja nas treba potaknuti na nove, raznolike ideje i kreativno izražavanje, a sve u cilju isticanja misije muzeja za dostupnim sadržajima kulture, umjetnosti i obrazovanja svim dobnim skupinama, a posebno mlađim posjetiteljima i posjetiteljima s posebnim potrebama.

Društvo se danas nalazi pred novim izazovima, kriza se osjeća u svim društvenim slojevima i donosi negativne promjene, rast nejednakosti i raslojavanja na svim područjima života. Muzejski djelatnici imaju odgovornost da kroz svoj rad, istaknute predmete, priče i druge sadržaje promicanja identiteta lokalne zajednice publici pruže poticaj za razvijanje suradnje, timskog rada, kritičkog promišljanja, otvorenosti, poštivanja različitosti i razvijanja znatiželje. Sve su to elementi koji doprinose ostvarenju ljudskih prava, etičnosti i kvaliteti u svim aspektima života te doprinose održivoj budućnosti temeljenoj na visokim etičkim normama. ˝

Gradski muzej Virovitica sudjeluje u 20. muzejskoj edukativnoj akciji priloženim programom
1. ˝Zeleni alati˝ – obilježavanje Dana planeta Zemlje (22./4./2015.)
2. ˝Pola milje rimske ceste˝ – terenska arheološka radionica (početak svibnja)
3. ˝Krila˝ (15./5./2105.) i ˝Zeleni tragovi letača˝ (16./5./2015.) – kreativne autorske radionice razvijanja ekološkog senzibiliteta pod vodstvom Manuele Srdarev i Sanje Mrše Vukman

˝POLA MILJE RIMSKE CESTE˝ arheološka je radionica unutar koje bi učenici područne škole iz Orešca imali zadatak obilježiti rimsku cestu u dužini od pola milje (1 milja=1480m ;rimska stopa=29,6cm). Tu se otvara mogućnost razvijanja svijesti o kulturnom bogatstvu određenog kraja, mogućnostima stručnog pristupa njegovoj zaštiti te razvijanju njegova potencijala u smjeru kulturnog turizma.

Radionica ˝KRILA˝ bazirana je na reciklaži, korištenju organskih materijala iz parka pod motom reupotrebe. Iz grana u kombinaciji s recikliranim papirom izrađivala bi se krila u veličini prilagođenoj pojedincu koji će biti njihov tvorac. Nakon radionice nastali predmeti biti će postavljeni u prostor kao mobilne interaktivne instalacije uz priložene fotografije zajedno koncipirane u ambijent.

Radionica ˝ZELENI TRAGOVI LETAČA˝ koncipirana je kao mala akcija tj. intervencija simboličnog ozelenjavanja odabrane lokacije u parku na koju bismo zajedno sa posjetiteljima postavili specifično izrađene sjetvene kuglice (glinene kuglice sa bio-sjemenkama / u suradnji s udrugom Biovrt iz Čakovca).

Ovim programom nadamo se ponuditi gostima Muzeja nekoliko zanimljivih sadržaja unutar kojih će moći usvojiti korisne i praktične vještine recikliranja, kreativno se družiti kroz igru, educirati o permakulturi i važnosti prirodnog sjemenja te mogućnostima angažmana kako svakog pojedinca tako i muzeja kao aktivnog sudionika u samoodrživosti društva.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...