U noći s petka na subotu, 12./13. kolovoza, Park prirode Papuk organizira 7. Astro party na visoravni Metaljka iznad Striježevice, kako bi ljubitelji prirode i astronomije mogli uživati u “vatrometu” zvijezda padalica s najmračnije točke u Hrvatskoj sjeverno od Save.

Astro party Papuk

Vrhunski predavač iz astronomije pripremiti će prezentaciju “Komete i meteori” kroz koju će obraditi temu zvijezda repatica i padalica. Zvijezde padalice oduvijek su fascinirale čovječanstvo, nekada su smatrane lošim glasnicima, nekada da ispunjavaju želje, ali ih tek sada, nakon novih istraživanja, možemo vidjeti u pravom svjetlu.

Astro party Papuk

U slučaju smanjenog mjesečevog sjaja i dobre vedrine nebeskog svoda vidjeti će se mnoštvo perzeida (suze sv. Lovre). Meteorski pljusak Perzeida nastaje kada Zemlja na svojem putu oko Sunca presječe putanju kometa Swift-Tuttle, što se događa oko 12. kolovoza svake godine. Perzeidi su zapravo zapravo svemirske krhotine koje velikim brzinama udaraju u Zemljinu atmosferu, pri čemu se na nebu, na putanji meteora, pojavljuju svijetle trake. Većina je dijelova manja od zrna pijeska, pa ih jako mali broj dospije do tla. Ostatci koji su dovoljno veliki da prežive pad nazivaju se meteoritima.

Saznajte sve o ovim pojavama, kako ih opažati, ali i kako ih sami možete otkriti i proučavati.

Ne propustite ovu jedistvenu priliku da sa prekrasnog proplanka prvog hrvatskog UNESCO geoparka uživate u impresivnom spektaklu zvijezda padalica na noćnom nebu iznad Papuka. Za potpuni doživljaj potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju ćete moći leći prilikom promatranja.