620

Kao sredstvo prisile od sad koriste i sprejeve punjene ljutom paprikom na koje nitko nije otporan. Oči, koža, nosnice, počinju peći i žariti.

”Posljedice su kratkotrajne – do 30 minuta. Osoba bi trebala izbjegavati kontakt rukama s dijelovima tijela koji su tretirani tim sprejem i trebalo bi isprati sa dosta vode”, rekao je Vlado Haramija iz Službe za javni red i mir PUPG Rijeka.

Liječnici tvrde – od uporabe ovog spreja ne mogu ostati trajne posljedice. ”On ne spada u bojne otrove. Dakle relativno je bezazlen, ali to nadraživanje zna biti i neugodno”, rekao je toksikolog dr.sc. Franjo Plavšić.

Ovaj sprej već je nekoliko puta do sada upotrebljavan u praksi, uglavnom kod uspostavljanja narušenog javnog reda i mira, kao i kod uhićenja osoba.

”Nadam se da će ovo sredstvo pripomoći u radu policijskih službenika odnosno da će prilikom uporabe sredstava prisile smanjiti se štetne posljedice po građane”, rekao je Ivica Vrbaslija, policijski službenik za javni red i javna okupljanja PUPG.

I dok će ih prometni i temeljni policajci tek sada početi upotrebljavati – njihovi kolege iz Interventne već neko vrijeme koriste ove sprejeve.

Dnevnik.hr