Alkohol i cigarete mogli bi poskupjeti 50 posto

Objavljeno:

spot_img
Alkohol i cigarete mogli bi poskupjeti 50 posto
Alkohol i cigarete mogli bi poskupjeti 50 posto

Ministar zdravstva Milan Kujundžić traži da se cijene duhanskih proizvoda i alkohola povećaju 50 posto, no ministar financija Zdravko Marić se tome protivi, a konačna odluka o poskupljenju još uvijek nije poznata.

“Prošlog je tjedna radna skupina završila posao na izradi nacrta Zakona zdravstvenom osiguranju i još uvijek nije donesena nikakva konačna odluka oko poskupljenja jer se Ministarstvo financija mora usuglasiti s tim. U nacrtu Zakona je prijedlog da se cijene duhanskih proizvoda i alkohola povise 50 posto”, rekao je za Index Dražen Jurković, predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske koji je član radne skupine za donošenje navedenog zakona.

Poslali smo upite i jednom i drugom Ministarstvu oko najavljenog poskupljenja. Ministarstvo zdravstva nam se još uvijek nije oglasilo, a u Ministarstvu financija su nas uputili da se obratimo Ministarstvu zdravstva te su dodali kako je “stav Ministarstva financija poznat”.

Marić: Lagano poskupljenje

Ministar financija Zdravko Marić je danas izjavio da bi “takvo jedno drastično povećanje i oporezivanje nedvojbeno imalo utjecaja i na samo tržište”.

“Nemojmo zanemariti činjenicu da Hrvatska ima najdulju kopnenu granicu s nečlanicama EU-a, dakle govorimo o granici sa Srbijom, poglavito granici s BiH i onom s Crnom Gorom”, rekao je Marić, podsjetivši i na probleme koje smo imali s kontrolom tih granica. Naglasio je da će do kraja godine izići s prijedlogom blagog povećanja trošarine na duhan i duhanske proizvode.

“Hrvatska je ponovno došla na razinu da smo nešto ispod one propisane minimalne trošarine koju EU traži od nas, tako da ćemo do kraja godine najvjerojatnije doći s jednim prijedlogom koji će značiti blago povećanje, ali ne u ovom obujmu 50 ili 100 posto”, zaključio je Marić.

Na taj je način još jednom jasno dao do znanja da se protivi Kujundžićevoj ideji oko drastičnog poskupljenja duhana i alkohola.

Jurković se pak nada da će se ministar Marić ipak usuglasiti s predloženim poskupljenjem.

Ukidaju se A i B liste lijekova

“Zemlje s najvišim cijenama duhana imaju najmanje konzumenata. Hrvatska je pri vrhu konzumacije duhanskih proizvoda. Irska i Velika Britanija imaju najveće cijene cigareta i najmanje konzumenata. Po podacima Svjetske banke poskupljenje cigareta 10 posto smanjuje broj pušača 4 posto, a samo Rumunjska i Bugarska u EU imaju niže cijene duhanskih proizvoda od nas. Tako da bi bilo dobro da cigarete poskupe”, rekao je za Index Jurković.

Što se tiče ostalih stvari u novom Zakonu o zdravstvenom osiguranju, rekao je da je novim Zakonom predviđeno povećanje premije autoosiguranja s 4 na 7 posto te da se najviši iznos participacija za one koji ne plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje poveća na 4000 kuna, s dosadašnjih 2000 kuna.

To bi, navodi Jurković, trebalo potaknuti građane da uđu u sustav dopunskog osiguranja.

“Uz to se uvodi i jedinstvena lista lijekova, više neće biti A i B liste lijekova. Za pacijente to ništa ne znači, no time se smanjuje administracija u HZZO-u”, rekao je Jurković. Na pitanje kad se može očekivati Zakon pred saborom, rekao da je u interesu svima da to bude što prije. (Index.hr)

Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Pogledajte kako izgleda preuređeni restoran Flora

Novouređeni restoran Flora od ponedjeljka otvara svoja vrata: Uživajte...

U Pejačevićevoj uskoro 46 novih parkirnih mjesta

Uskoro će biti riješen problem parkiranja i zaustavljanja pored...

Pojačan nadzor prometa za Vincekovo

Pred nama je vikend kojega će brojni vinogradari proslaviti...

Odgođen Viroexpo 2022.

Jubilarno 25. izdanje Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede...