Antonija Domšić, Luka Tripalo i Kvartet Artes na pitomačkom festivalu

Objavljeno:

spot_img

Dvije festivalske večeri na glazbenu će scenu donijeti 44 nove skladbe u izvedbi dobro znanih izvođača.

U prostorijama društva Podravec održana je konferencija za novinare na kojoj je objavljen popis pjesama i izvođača koji će se ove godine predstaviti na 21. festivalu Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači. Tom su prilikom nekoliko riječi o organizaciji Festivala, pokroviteljima i sponzorima, važnosti očuvanja podravske tradicijske glazbe i popratnom festivalskom programu rekli Rajko Stilinović, direktor Festivala, Marinko Barčan, umjetnički ravnatelj, Siniša Leopold, član Stručnog savjeta i dirigent, Branko Uvodić , voditelj, Dražen Žanko, autor i izvođač te Željko Kovačić, glazbeni urednik narodne glazbe na Hrvatskom radiju.

Press

Istaknuto je kako je festival u Pitomači već 21 godinu dosljedan tradicijskom izričaju karakterističnom za Podravinu i Podravlje koji je iznimno važan kako u okvirima hrvatske, tako i europske narodne glazbe. Branko Uvodić pozvao je na očuvanje podravskoga zvuka koji, kako kaže maestro Leopold, uz Međimurje spada u najoriginalnije izričaje hrvatske narodne glazbe te predložio da se podravska tradicijska glazba nađe na UNESCO-om popisu nematerijalne kulturne baštine.

Rajko Stilinović zahvalio je Virovitičko-podravskoj županiji i Općini Pitomača na prepoznatom značaju festivala Pjesme Podravine i Podravlja i pokroviteljstvu koje su pružili u ovim teškim gospodarskim vremenima. Sponzorstvom će organizaciju Festivala podržati Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo turizma, INA, Croatia Osiguranje, Spider grupa, Croming, Hrvatsko društvo skladatelja, a u audio i video produkciji sudjeluju Hrvatska radiotelevizija i Croatia Records.

Program dviju festivalskih večeri, kao i popratni program, predstavio je Marinko Barčan. U Pitomači će pjevati virovitičke mlade nade Antonija Domšić i Luka Tripalo te Kvartet Artes. Nakon večeri Podravine, 14. lipnja, na Trgu će zasvirati Gazde, dok će nakon večeri Podravlja, 15. lipnja, prisutne zabavljati tamburaški sastav Mjesečina. Koncerti poznatih glazbenika održat će se i u nedjelju, 16. lipnja, kada je predviđen nastup Ćire Gašparca, Stjepana Jeršeka Štefa, Kiće Slabinca i Slavonskih dukata.

Ove će godine na Festivalu biti izvedena pjesma posvećena mentoru i jednom od utemeljitelja Festivala, pjesniku Dragi Britviću čijoj će obitelji na večeri Podravlja biti uručen njegov portret, rad umjetnika Stjepana Đukića Pište.

Predstavnici organizatora i članova stručnoga savjeta zahvalili su na podršci i sudjelovanju svim autorima koji svoje skladbe prijavili na natječaj, izvođačima, pokroviteljima, sponzorima, medijima i svima uključenima u organizaciju te konferenciju zaključili s pozivom na Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača 2013.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Našu županiju posjetilo 989 turista. Po posjećenosti smo predzadnji u Hrvatskoj

Statistika je skup netočnih podataka, rekli bi naši stari....

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...