Bernard Tkalčec: Iz očaja 1. veljače otvaram vrata restorana Zlatni klas

0
1592
Bernard Tkalčec
foto: Facebook.com

Na današnjoj sjednici Vlade RH objavljeni su detalji o popuštanju mjera. Premijer je rekao kako će se jedan segment popuštanja odnositi na osnovnu školu, odnosno na mogućnost da učenici od 5. do 8. razreda krenu u školu, a drugi se odnosi na dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti, osobito onih koje se odvijaju na vani na zraku, ali i nekih individualnih sportskih aktivnosti. Ugostiteljski objekti i dalje ostaju zatvoreni, a kafićima nije dozvoljena prodaja “kave za van”.

Za portal epodravina.hr, ovu odluku je komentirao vlasnik restorana Zlatni klas iz Otrovanca, Bernard Tkalčec.

– Dio sam inicijative ugostitelja nazvane “Dajte nam da radimo” u koji je uključeno puno subjekata. Trenutno smo u pregovorima i mogu vam reći da će dobar dio nas 1. veljače otvoriti svoja vrata u znak protesta, po uzoru na Češku i Italiju. Vjerujem da će nas biti oko pet tisuća, a ja ću sigurno biti jedan od njih – najavio je on. Bernard kaže da su ugostitelji na koljenima te da im je država okrenula leđa.

– Čuvali smo radna mjesta, no potpore ni ne sjedaju na vrijeme, a gdje su ostali troškovi. Mi izdajemo hranu za van, no to su sitnice. Promet nam je pao za 70 posto, ovo više nije izdrživo – žali se on. Napominje da će otvoriti iz očaja te napominje da ni kave za van i terase nemaju nikakvoga smisla.

– Ljudi su već naučili piti kavu na benzinskim crpkama i na kioscima, a punktove gdje se okupljaju ionako nitko ne kontrolira. U međuvremenu je već preko 1000 ugostitelja propalo, a nezaposlenih je svakim danom sve više.  – kazuje Tkalčec. Mišljenja je da su mjere preoštre te kontraproduktivne.

– Razočaran sam što nakon 43 godine poslovanja moram razmišljati o svom opstanku. Ove su mjere koje izgledaju kao da ti netko da kikiriki i kolač kad si gladan – zaključuje on.

Hrvoje Bujas

O nepopuštanju mjera izjasnio se i Hrvoje Bujas iz Udruge Glas poduzetnika, koji kaže da je ova odluka katastrofalna, a svojim je statusom dao je do znanja da neće mirno sjediti. – Čekali smo i dočekali odluku Vlade o popuštanju Mjera, tresla se brda, a rodilo se jedno veliko ništa! Sama odluka je katastrofalna i diskriminatorna, pa tako jedni mogu prodavati kavu (pekare npr.), a drugi koji imaju MTU, i potrebne dozvole – ne mogu! UGP će se konzultirati sa svim neovisnim Udrugama koje podržavaju naš rad, neovisnim Inicijativama, kao i sa svima vama, našim članovima, gledamo se danas u liveu u 17h, također imamo dosta opcija djelovanja od tužbi do građanskog neposluha, i sve su opcije otvorene. #ZelimRaditi”, napisao je Bujas.