Od stradalničkog Voćina preko Škabrnje do Dubrovnika u subotu 28. srpnja iz Voćina je krenula biciklistička vožnja u dužini od oko 850 kilometara koja će vozit u četiri etape ukupno četiri dana. Biciklisti ovog hvale vrijednog projekta su članovi orahovačkog kluba “Lood” Alan Grgić, Tomislav Puhanić, Mario Vida i mladi Eugen Vlado Grgić te Slatinčanin Nino Margaretić.

Uoči polaska bicikliste je u crkvi Gospe Voćinske blagoslovio župnik Mladen Stivin, nakon čega su kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Voćina zapaljene svijeće. Podršku biciklistima uz predsjednika županijske HVIDR-e Nenada Križića dali su predsjednik HVIDR-e Slatina Mato Bubaš, Virovitice Mile Bičanić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Virovitica Serfet Ciriković i Voćina Darko Božičković koji je uz predsjednika Općinskog vijeća Joze Jakovića, predstavnike voćinskih branitelja i mještana Voćina voditelju biciklističke delegaciji predao prigodan poklon, koji će se uručiti predstavnicima Škabrnje.

Vožnjom još jednom ukazujemo na stradanje Hrvata 1991. godine u Voćinu i Četekovcu u našoj županiji – kaže jedan od vozača bicikla i najzaslužniji za organizaciju vožnje Alan Grgić, nakon vožnje do Vukovara koji je najviše stradao tijekom Domovinskog rata nažalost slijedi ga Škabrnja i tužna sjećanja na jesen 1991. godine nakon kojih je po broju stradalih žrtava naši Voćin i Četekovac koji su u svojevrsnoj blokadi u pogledu informacija o stradanju i objavljivanju istine o Domovinskom ratu, zato i vozimo ovu vožnju u organizaciji HVIDR-a, a dolaskom u Dubrovnik odajemo priznanje i hrvatskim braniteljima našeg juga 20 godina poslije i grad gospara upoznajemo sa stradanjem naših prostora u Slavoniji a pravcem kretanja naše vožnje zahvale do Dubrovnika odavat ćemo počasti na spomen obilježjima svim žrtvama hrvatskog naroda kroz povijest i stvaranja današnje domovine uz molitvu i paljenje svijeća.

Pokrovitelj vožnje je Virovitičko-podravska županija, organizator Zajednica udruga HVIDR-a Virovitičko-podravske županije uz pomoć više sponzora.