izbori

U Hrvatskoj su jutros u 7 sati otvorena birališta na kojima nešto više od 3, 7 milijuna birača bira lokalne dužnosnike za iduće četiri godine.

Na oko 6,5 tisuća biračkih mjesta biraju se općinski načelnici, gradonačelnici i župani te članovi lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela – njih ukupno 9576.

Bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici.

Lokalni čelnici biraju se izravno, a županom, gradonačelnikom, odnosno općinskim načelnikom postaje kandidat koji dobije više od 50 posto glasova birača koji će glasovati. Ako ni jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova, za 14 dana održat će se drugi krug izbora u koji ulaze dva kandidata koja su u prvom krugu osvojila najviše glasova. Teoretski moguće je da u drugi krug uđe više kandidata, ako osvoje jednak broj glasova.

U općinska i gradska vijeća bira se 7367 vijećnika, a u županijske skupštine 887 zastupnika.

Zagrepčani uz gradonačelnika i članove gradske Skupštine biraju i članove vijeća četvrti i mjesnih odbora.

Birači će za općinska i gradska vijeća glasovati na listiću ružičaste boje, za gradonačelnike i načelnike općina na bijelom, za županijske i skupštinu Grada Zagreba na smeđem, a za župane na plavom listiću.

U županijama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine više od pet posto stanovništva te u općinama i gradovima u kojima su zastupljeni s više od 15 posto, pripadnici nacionalnih manjina danas mogu birati i zamjenike lokalnih čelnika iz svojih redova. Takvi zamjenici birat će se u 61 jedinici, dok će se u 14 jedinica birati zamjenici iz reda hrvatskog naroda.

Na svim biračkim mjestima u tim jedinicama bit će obavijesti da se bira i zamjenik iz reda određene nacionalne manjine. Pripadnik te manjine koji želi glasovati i na tim izborima od članova biračkog odbora mora zatražiti poseban listić.

Birališta se zatvaraju u 19 sati i do tada traje izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata i njihovih procjena. Iza 19 sati mogu se objavljivati izlazne ankete, odnosno ispitivanje javnosti te opredjeljenja birača na glasovanju.

Izbore organiziraju županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva, a njihov će rad nadzirati Državno izborno povjerenstvo (DIP).

DIP će danas u dva navrata izvijestiti javnost o odazivu birača do 11, odnosno 16 sati. (jutarnji.hr)