Optužnica koja bivšu šeficu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec tereti za sudjelovanje u malverzacijama teškima 9,5 milijuna kuna potvrđena je na Županijskom sudu u Zagrebu. Uz nju je optužena i bivša šefica osječke Porezne uprave Ružica Kovačević, koja joj je pomogla u stopiranju naplate poreznog duga od osječkog poduzetnika Željka Biloša. I Biloš će se naći na optuženičkoj klupi.

Osim za zloporabu položaja, Nada Čavlović Smiljanec optužena je i za trgovinu utjecajem. Riječ je o slučaju koji ima iznimnu političku težinu s obzirom na utjecaj Biloša, ali i aktera koji su s njegovim poslovnim problemima bili upoznati, piše Telegram.hr.

Istraga od 2014. godine

Iako se slučaj počeo rasplitati još 2014. godine, suđenje će tek sada započeti. U međuvremenu je obrana tražila da se iz sudskog spisa izdvoje snimke tajno snimljenih razgovora te iskazi svjedoka koji su ispitani bez nazočnosti odvjetnika. No, Vrhovni sud ocijenio je da su dokazi zakoniti.
Kada je kaznena prijava protiv Nade Čavlović Smiljanec podnijeta, bivši ministar financija Slavko Linić optužio je tadašnjeg premijera Zorana Milanovića da ju je pokušao zaštititi te da ju je detaljno obavještavao o tijeku istrage. No, naknadno je iz Ministarstva unutarnjih poslova negirano da je Milanović na bilo koji način, pogotovo preko bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, štitio šeficu Porezne uprave.

Detalji optužnice

Prema USKOK-ovoj otužnici, Biloš je tražio da se njegovoj tvrtki OLT oprosti porezni dug, u čemu je ključnu ulogu imala Ružica Kovačević. Zahtjev joj je uputio u srpnju 2012. godine. Bio je odlučan da, unatoč činjenici da za to nije bilo zakonskih uvjeta, ishodi odobrenje otpisa poreznog duga za OLT, koji je u tom trenutku iznosio 8.380.040 kuna i to samo po osnovi kamate. Ukupno mu je trebalo biti ovršeno gotovo 27,2 milijuna kuna.

Iako su s Biloševim zahtjevima bili upoznati i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i aktualna europarlamentarka Biljana Borzan, USKOK je zaključio kako njihova uloga u ovom slučaju nije bila kriminalna.

“Bili su motivirani isključivo željom da spriječe odlazak OLT-a u stečaj te nisu bili svjesni da su zahtjevi što ih prenose nezakoniti”, objašnjeno je u optužnici.

U tajno snimljenim razgovorima, čije je detalje prvi objavio Telegram, uhvaćen je i kontakt Biloša s Matom Radeljićem, aktualnim savjetnikom predsjednice RH za unutarnju politiku, koji je u vrijeme kad je Biloš upao u porezne nevolje bio na čelu Osječke televizije. I ta TV-kuća bila je u Biloševom vlasništvu.