Blizu Virovitice gradit će se najveća geotermalna elektrana u Hrvatskoj

Objavljeno:

Nedaleko Čađavice, na eksploracijskom polju geotermalne vode Slatina 2, počeli su istražni radovi na naftnoj bušotini otkrivenoj 70-ih godina. Uz tu bušotinu će se u skoroj budućnosti privatnom investicijom izgraditi najveća geotermalna elektrana u Hrvatskoj, javlja HRT.

Bit će to elektrana snage 20 megavata, u kojoj će se dio tople vode iz zemlje koristiti i za razvoj industrije te stakleničku proizvodnju. 

Očekuju se temperature veće od 190 stupnjeva

U Velikoj Cigleni na području Bjelovarsko-bilogorske županije izgrađena je slična elektrana, gdje je također naftna bušotina transformirana u geotermalnu za proizvodnju električne energije. Blizu Čađavice očekuju puno veći potencijal.

“Ovdje očekujemo temperature i veće od 190 stupnjeva, protoke očekujemo 400 do 500 tona na sat po bušotini. Istina, ovdje se radi o malo kompleksnom geotermalnom ležištu jer je on malo dublji nego u Velikoj Cigleni gdje je negdje oko tri i pol tisuće metara, a ovdje ipak je to na četiri i pol tisuće metara, a neki intervali su čak i na pet tisuća metara”, rekao je za HRT Dragan Jurilj investitor iz Geo Power Zagocha.

Nakon istražnih radnji, planiran je početak izgradnje geotermalne elektrane snage 20 megavata s generatorima na paru.

“Geotermalna voda kroz bušotine dolazi na površinu ulazi u takozvane izmjenjivače topline gdje izmjenjuju toplinu s izo-butanom. Izo butan se pretvara u paru koja ide na parnu turbinu i proizvodi struju, geotermalna voda se ohlađena se vraća, utisne u bušotine gdje se ponovno grije na vrućim stijenama i ponovno dolazi u ciklus proizvodne bušotine”, kaže Jurilj.

Vrijednost investicije iznosi oko 90 milijuna eura

Investicija je vrijedna oko 90 milijuna eura. Uz pogon će niknuti i industrijska zona u kojoj će se ostatak tople vode koristiti za industriju, poljoprivredu i u turističke svrhe.

“Sigurno da u današnjim vremenima inflacije i rasta cijena energenata da su geotermalni izvori i općenito obnovljivi izvori energije da su budućnost i na to se svi trebamo bazirati i znate da mi kao županija smo kroz jedan EU projekt također dobili sredstva za istraživanje geotermalnog potencijala”, kazao je za HRT virovitičko-podravski župan Igor Andrović.  (Index.hr Fotografije: Kristijan Toplak)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Marginalci su najgledaniji hrvatski film ove godine

Interes za domaćom hrvatskom komedijom itekako postoji. Jedan od...

Gradski muzej Virovitica sada je nominiran i za nagradu Europske muzejske akademije

U povodu osvajanja nagrade ŽIVA 2022. za najbolji slavenski...