Izložbu Muzeji u loncu posjetili su 3. travnja korisnici Poludnevnog boravka Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica i njihova voditeljica, radna terapeutkinja Anita Ercegovac gdje su ih dočekale djelatnice Muzeja sa stručnim vodstvom po izložbi i kreativnom likovnom radionicom ˝Boje na tanjuru˝.

Posjetitelji su kroz razgovor o hrani upoznati s autohtonim tradicijskim jelima i njihovim nazivima s posebnim naglaskom na specifičnosti virovitičkog kraja.

Na likovnoj radionici polaznicima se podijeljeni šareni ˝kolači˝ izrađeni recikliranjem voštanih bojica. Razvila se komunikacija o bojama u hrani te povezanosti šarenila u tanjuru s raznovrsnom i zdravom hranom. Zatim su unutar kreativnog procesa imaginarnog ˝kuhanja˝ vježbali motoriku ruku stvarajući svoju kolorističku kompoziciju na tanjurima od natron papira (odabranog u namjeri da podsjećaju na tradicijsko glineno posuđe).

Tanjuri s bojama postavljeni su na površinu prozora (zamišljeni okomiti stakleni stol) kao mala šarena gozbu za degustaciju vizualnih podražaja.

Korisnike Poludnevnog boravka izložbom je provela kustosica Etnografskog odjela Jasmina Jurković Petras, dok je likovnu radionicu pripremila i vodila kustosica Anamarija Kučan.