spot_img

Bolnica: HDZ je oklevetao virovitičku bolnicu na čelu sa sanacijskom ravnateljicom dr. Živko

Objavljeno:

Opća bolnica Virovitica u skladu s odredbama čl. 40. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13) zahtjeva objavu ispravka objavljenih informacija u članak naslova “HDZ Bolnica posluje s minusom, a ravnateljici plaća školovanje! Troši se novac, a ne zna se gdje!” kojeg je Virovitica.info objavio 20.10.2015. godine na svojoj internetskoj stranici www.virovitica.info. U skladu s čl. 41. Zakona o medijima zahtijevamo da ovaj ispravak bude objavljen bez promjena i dopuna i to na isti ili istovrijedan način kako je Virovitica.info prvotno objavio gore navedeni članak.

Sljedeći navodi izneseni u gore navedenom člankom potpuno su netočni i Opća bolnica Virovitica ih u potpunosti odbacuje:

“Virovitička bolnica je u 2014. godini poslovala s novim gubitkom od 30 milijuna kuna”

Apsolutno je netočna informacija da je novi dug bolnice 30 milijuna kuna. Stanje dospjelih obveza Opće bolnice Virovitica krajem 2013. godine bilo je gotovo 38 milijuna kuna dok su dospjele obveze 30.06.2015. godine 20 milijuna kuna. Ministarstvo zdravlja u 2014. godini saniralo je sa 16 milijuna kuna dospjele obveze za potrošni medicinski materijal i lijekove. Dakle, za mandata sanacijske upraviteljice dospjele obveze, osim sanacijom ministarstva zdravlja, smanjene su za dodatna 2 milijuna kuna. Važno je napomenuti da je za vrijeme prijašnje ravnateljice i Upravnog vijeća dug bolnice na mjesečnoj razini iznosio 1.2 milijuna kuna, a u mandatu sanacijske upraviteljice dr.sc. Marijane Živko dvostruko je smanjen. Tu činjenicu smatramo velikim uspjehom s obzirom na zatečeni broj specijalista, dugogodišnje neulaganje uprave u zdravstveni kadar i sadašnji model financiranja općih bolnica.

“Sanacijsko vijeće sanacijskoj ravnateljici odobrava iznos od 50-ak tisuća kuna da si plati školovanje za managera u zdravstvu”

Navedena tvrdnja je netočna. Troškovi školovanja su 20 tisuća kuna, a ne, kako je navedeno u članku, 50 tisuća kuna. Sanacijsko vijeće uputilo je sanacijsku upraviteljicu OB Virovitica dr.sc. Marijanu Živko na školovanje za menadžera u zdravstvu kako bi stekla kvalifikacije za kvalitetnije upravljanje bolnicom i uspješniju sanaciju jer je po struci liječnik, a ne ekonomist. Pretpostavljamo da i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić djelatnike Virovitičko-podravske županije upućuje na edukacije, koje se plaćaju iz županijskoga proračuna, dakle na račun poreznih obveznika. Rezultati školovanja sanacijske upraviteljice dr.sc. Marijana Živko već su vidljivi u realizaciji projekta opremanja nove bolničke zgrade kojim je bolnica iz strukturnih fondova EU i proračuna Ministarstva zdravlja privukla 33,3 milijuna kuna. Možda bi takve rezultate postigle i zdravstvene ustanove kojima upravlja Virovitičko-podravska županija da ih vode educirani ljudi.

Netočan je, također, i podatak da plaća sanacijske upraviteljice Opće bolnice Virovitica iznosi 20.000,00 kuna. Napominjemo da sanacijska upraviteljica za svoj rad u Ambulanti za hipertenziju Opće bolnice Virovitica ne prima naknadu, a prosječna plaća joj je 15.000,00 kuna, što je manje od plaća virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića i saborskog zastupnika Josipa Đakića koji, za razliku od sanacijske upraviteljice dr.sc. Marijane Živko, nemaju akademski stupanj doktora znanosti.

“… zaposlili su svoje ljude, pa tako u Općoj bolnici Virovitica imamo povećan broj zaposlenih, a smanjen broj kreveta. I kada se jednog dana bude pričalo o racionalizaciji, tada će, zbog takvog ponašanja vodstva Opće bolnice Virovitica, biti viška zaposlenih.”

U potpunosti odbacujemo tvrdnju da je u bolnici od početka sanacije povećan broj zaposlenih. U srpnju 2013. godine kada je sanacijska upraviteljica dr.sc. Marijana Živko preuzela upravljanje OB Virovitica, u toj zdravstvenoj ustanovi bilo je zaposleno 667 djelatnika, a krajem rujna ove godine broj zaposlenih je 641. Sadašnja uprava OB Virovitica ne bavi se kadroviranjem politički podobnih osoba, zapošljavaju se isključivo stručni djelatnici, na temelju transparentno provedenih javnih natječaja. Stranačko kadroviranje bilo je praksa prijašnje uprave koju je postavio HDZ i koja je medicinsko osoblje zapošljavala bez suglasnosti Ministarstva zdravlja.

“Godine 2014. je ministarstvo doznačilo 29 milijuna kuna za sanaciju, a prema posljednjem izvješću dug je 30 milijuna kuna”

Tvrdnja je u potpunosti netočna. Ministarstvo zdravlja OB Virovitica uplatilo je 16 milijuna kuna za plaćanje dospjelih obveza za potrošni medicinski materijal i lijekove, što je i učinjeno. Navod je nejasan i izaziva zbunjenost i iz razloga što nije poznato o kojem izvješću sudionici konferencije za novinare govore. Ako OB Virovitica Skupštini Virovitičko-podravske županije nije dostavila izvješće o poslovanju, kako se tvrdi u navedenom tekstu, zanima nas na koje se izvješće pozivaju govornici na konferenciji za novinare HDZ-a u gore navedenoj tvrdnji.

“…mi, koji Općoj bolnici Virovitica dajemo tih 14 milijuna, uopće ne dobijemo izvješće od bolnice na što se ti novci troše.”

Navod je potpuno netočan. Virovitičko-podravska županija na ime decentraliziranih sredstava za Opću bolnicu Virovitica godišnje, prema odluci, izdvaja 10,9 milijuna kuna, a bolnica uredno izrađuje i Županiji mjesečno dostavlja izvješća o utrošenim sredstvima kao i preslike računa.

“Tomislav Tolušić: Molim ministra Sinišu Vargu da nam pokaže taj EU natječaj od kojeg će bolnica dobiti sredstva, jer takvog natječaja nema”

Netočna je informacija da natječaja, iz kojega je OB Virovitica dobila sredstva za opremanje nove bolničke zgrade, nema. Novac za opremanje operacijskog bloka, centralne sterilizacije, JIL-a i Dnevnih bolnica osiguran je u sklopu “Operativnog programa konkurentnost i kohezija – prioritet 9” za razdoblje 2014. – 2020. čiji je nositelj Ministarstvo zdravlja RH, a koji se odnosi na ulaganje u socijalnu i zdravstvenu infrastrukturu. O navedenom financiranju sklopljen je pisani Sporazum između bolnice i Ministarstva zdravlja, a sredstva su osigurana u Državnom proračunu. Opća bolnica Virovitica na izradi projekta je radila od početka mandata sanacijske upraviteljice dr.sc. Marijane Živko čiji je tim u realizaciju istoga uložio puno truda i vremena pa žalosnim smatramo činjenicu da si virovitičko-podravski HDZ uzima za pravo kritizirati i smatrati upitnim program koji će poboljšati zdravstvene usluge svim stanovnicima VPŽ, a lokalna i regionalna samouprava za poboljšanje tih uvjeta ne mora izdvojiti niti kunu iz svoga proračuna. Smatramo da svatko bez obzira na stranačku pripadnost treba podržati navedeno financiranje jer mijenja zdravstvene standarde Opće bolnice Virovitica na dobrobit svih mještana naše županije i okolice koja gravitira bolnici. Sanacijska upraviteljica još jednom se zahvaljuje svakom pojedincu koji je omogućio da se navedeni projekt realizira.

“Oni se prema ljudima, pacijentima, odnose kao prema robi, ne mareći da su možda ugroženi nečiji životi u trenucima kada je svaka sekunda, minuta važna za nečiji život. To je sramotno ponašanje i smatramo da Opća bolnica Virovitica ne funkcionira na zdravim osnovama već se radi o totalnom fijasku i kolapsu zdravstvenog sustava pod ravnanjem ravnateljice Marijane Živko i Sanacijskog vijeća.”

Navedena tvrdnja je ponižavajuća i klevetnička za sve djelatnike OB Virovitica. Županijski HDZ vrlo neozbiljno iznosi informacije bez ikakvih dokaza. Ako imaju konkretne dokaze o ugroženosti života pacijenata zbog zanemarivanja djelatnika Opće bolnice Virovitica ili egzaktne podatke o kolapsu zdravstvenog sustava, o tome su čitatelje na takav način trebali i izvijestiti. Sigurna sam da djelatnici Opće bolnice Virovitica rade samo na dobrobit pacijenata, a tvrdnje županijskog HDZ-a ocjenjujem kao loš predizborni napad na političkog suparnika.

Zbog štete koju objava navedenog članka može prouzročiti Općoj bolnici Virovitica i sanacijskoj upraviteljici dr.sc. Marijani Živko, zahtijevamo objavu ovog ispravka u cijelosti bez promjena i dopuna, na istom mjestu na kojemu je prvotno objavljen navedeni članak.

Sanacijska upraviteljica OB Virovitica
Marijana Živko

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni