Izazovu maskiranja crtežom odazvali su se učenici 8. razreda OŠ Ivane Brlić Mažuranić Virovitica u čijem je prostoru 17. veljače gostovao Gradski muzej Virovitica prezentirajući jednostavan pristup izradi maski od papirnatih vrećica s referencom na značajnog ilustratora i umjetnika Saula Steinberga.

Uvodnim predavanjem kustosice učenici su uvedeni u likovni svijet umjetnika čiji rad predstavlja ispreplitanje crteža i drugih likovnih medija. Steinberg je crtežom ulazio u dizajn, skulpturu i slikarstvo te uvijek istraživao i pomicao granice unutar likovnosti.

Značajan Steinbergov opus ˝Maske˝ poslužio jer kao motivacija te baza radionice iz koje su učenici krenuli u proces idejne razrade te izrade svojih crtanih ready-made maski.

Uslijedilo je inscenirano fotografsko portretiranje u međusobnoj interakciji te pozicioniranje u situacije unutar školskog interijera.

U razgovoru o pojavi, funkcijama i morfologiji maski kroz povijest (od Egipta, Grčke, drevne Kine, Japana, Venecije….) problematizirana je i metaforička simboliku maske sveprisutna i svevremenska u društvu (kojom gradimo svoj socijalni, rodni, nacionalni i druge identitete).

Radionicu su vodile nastavnica likovne kulture Anja Brabec i kustosica Likovnog odjela Gradskog muzeja Virovitica Anamarija Kučan.