U crkvi Sv. Roka u Virovitici, po prvi puta postavljene su tematske jaslice. Riječ je o Mikeškim jaslicama koje osim tradicionalnih motiva sadrže i brojne makete nekadašnjih virovitičkih kuća.

Ideja ovogodišnjeg postava došla je od fra. Mateja, dok je jaslice slagao Matija Kufner. Makete virovitičkih kuća od prirodnih materijala izradio je Marijan Volenik.

Tako u sklopu Mikeških jaslica možemo vidjeti vodenicu, odnosno repliku starog Vistovog mlina. Dio jaslica još čine stara virovitička slamnata kuća, kuća iz Kačićeve ulice, veća žuta kuća je replika one iz Kapistranove ulice (u blizini Valpovke) dok je manja žuta kuća replika kuće iz Basarićekove ulice.

Valja napomenuti kako se u sklopu jaslica ne nalazi rodna kuća Josipa Broza Tita, iako su upravo njegovu rodnu kuću brojni Virovitičani prepoznali u sklopu mikeških jaslica.

– Brojni samoprozvani poznavatelji virovitičke arhitekture govore kako je u sklopu jaslica postavljena i kuća generala Tita. To nije točno! U sklopu jaslica postavljenje su kuće iz virovitičkog kraja koje su nekada davno bile dio arhitekture ovoga grada. Rekao je autor maketa virovitičkih kuća Marijan Volenik.

Postavljanje jaslica trajalo je tri dana, a mikeški prikaz rođenja Isusa pohvaljen je od brojnih posjetitelja virovitičke crkve sv. Roka. (a)

Kliknite na fotografiju za prikaz u većoj rezoluciji!
Nekim Virovitičanima ova se kuća ukazala kao Jožina