Brza cesta do Bjelovara postaje obična cesta?

Objavljeno:

Prema pisanju portala Bjelovarac.hr umjesto brze ceste s dva kolnička traka, od Farkaševca do Bjelovara gradit će se najobičnija jednotračna cesta – stoji u odgovoru Ministarstva prometa na upit saborskog zastupnika Darinka Kosora o nastavku izgradnje brze ceste Vrbovec – Bjelovar. Brigu o kapitalnom infrastrukturnom projektu Dario Hrebak, koji na posljednjim parlamentarnim izborima nije uspio osvojiti saborski mandat, tako je nastavio preko stranačkog kolege Kosora, predsjednik HSLS-a.

Otvorenje Farkaševca u drugom kvartalu?

– Dovršetak dijela brze ceste od Vrbovca 2 do Farkaševca planira se u drugom kvartalu 2017. godine, kada bi ista bila puštena u promet – stoji među ostalim u odgovoru kojeg je potpisao ministar Oleg Butković. No, glavni dio krije se u nastavku. Ministar Butković tvrdi kako je za 2017. godinu planirana javna nabava usluge projektiranja za „Novelaciju idejne i glavne projektne dokumentacije i ishođenja lokacijske i građevinske dozvole za izgradnju državne ceste DC12, dionica Farkaševac – Bjelovar, duljine oko 17 km“.

– Izmjena lokacijske dozvole uključit će nove faze ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola za jedan kolnik i za konačno rješenje punog profila brze ceste. Izmjena lokacijske dozvole uključit će nove faze ishođenja građevinskih dozvola i to 1. faza za jedan kolnik i 2. faza za dva kolnika. Glavni projekti i pripadajuće građevinske dozvole ishodit će se samo za jedan kolnik brze ceste, tj. samo za 1. fazu – stoji u odgovoru HDZ-ova ministra.

Izgubljeno vrijeme i bačeni novac

Podsjetimo, prije oko osam godina u Gradecu je svečano obilježeno potpisivanje ugovora s izvođačima radova na izgradnji autoceste Vrbovec 2 – Bjelovar koja je trebala biti dovršena 22 mjeseca kasnije, sredinom 2011. godine. Dokument je potpisao premijer Ivo Sanader, a autocesta je trebala biti dvotračna te imati trakove za zaustavljanje, kao i naplatne kućice.

Od tada do danas cesta je dvaput degradirana – iz autoceste u brzu cestu, a potom na dužoj dionici, onoj od Farkaševca do Bjelovara, u „najobičniju“ cestu. Istinabog, uz obećanje da postoji mogućnost da se jednog lijepog dana „unaprijedi“ u brzu cestu. Koja je to godina, desetljeće ili stoljeće – iz ministrovog odgovora to se ne vidi.

U konačnici, čak ako se i dionica Vrbovec 2 – Farkaševac uspije otvoriti u drugom kvartalu, a otvorenje te dionice konstantno se premiče gotovo od početka radova, Bjelovarčani neće od njega imati previše vajde zbog iznimne derutnosti ceste koja od Farkaševca vodi do Bjelovara.

Cesta od Vrbovca do Bjelovara već odavno se pretvorila u školski primjer onoga što nastane kada političari umisle da su iznad struke – osam godina nakon potpisivanja ugovora u prometu nema nijednog metra ceste. Brza cesta od Vrbovca do Farkaševca čija će nas izgradnja koštati 200-tinjak, ako ne i 300-tinjak milijuna kuna neće donijeti nikakve blagodati vozačima zbog nedostatka poveznice s Bjelovarom, a veliko je pitanje kako će se i kada ta poveznica izgraditi.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Padaju cijene? Evo koliko bi trebali pojeftiniti dizel i benzin

Prema dvotjednom prosjeku cijena, od utorka bi značajno trebali...

Vrhovni sud smanjio kaznu bivšoj šefici Porezne Virovitičanki Nadi Čavlović-Smiljanec

Bivša ravnateljica Porezne uprave i bivša SDP-ova saborska zastupnica Nada...

Index.hr: Sud blokirao vinariju Tomislava Tolušića

NA ZAHTJEV europskog tužiteljstva (EPPO) bivšem ministru poljoprivrede Tomislavu...

Najniže plaće su Hrvatskoj su u Virovitičko-podravskoj županiji

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o prosječnim...