Na nedavno održanom najvećem turističkom sajmu na svijetu ITB u Berlinu, predstavila se među ostalima i Virovitičko-podravska županija, odnosno Grad Virovitica. Na štandu, čija se površina prostirala na 1234 metra, Grad Virovitica predstavio je znamenitosti Virovitice koje bi u budućnosti mogle zanimati brojne turiste.

Konkretno, predstavljen je projekt “5 do 12 za Dvorac Pejačević”, čijom realizacijom se planira povećati broj turista u našem gradu za 400%. Tome u prilog ide i velika zainteresiranost turista iz daleke Azije koji su za 2019. godinu bukirali cjelokupni smještaj na prostoru županije. Grad Virovitica marketinškom kampanjom koju je osmislio Marketinški tim projekta „5 do 12 za Dvorac Pejačević“ uspio je zainteresirati brojno kinesko tržište koje je poznato po svojim izbivanjima iz domovine i putovanju po svijetu u turističke svrhe. Tako su već tijekom održavanja sajma, brojni Kinezi bukirali smještaj i odlučili posjetiti Viroviticu, odnosno novo ruho središta grada koje bi svijetlo dana trebalo ugledati u prvim danima 2019. godine.

Virovitička delegacija s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel

Kinezi su tako zainteresirani za posjet budućem revitaliziranom gradskom parku, čija će obnova žitelje Europske unije i same Virovitice koštati više od 85 milijuna kuna. Zainteresirani za obilazak novog središta Virovitice, revitalizirane zelene oaze, novo obnovljenog Dvorca Pejačević, ali i za posjet buduće fontane vrijedne 500.000 eura. Kako smo već pisali dimenzija nove fontane je 10 x 30 metara. Osim vodene atrakcije koju obećava voditeljica projekta „5 do 12“ Đurđa Aragović, fontana će sadržavati niz dodatnih sadržaja kao što su 3D animacije, prikaz filmova na vodi, svijetlosni show… Kineskom tržištu je zanimljiva i ljekovita svojstva fontane u kojoj će svoje umorne noge, moći ohladiti u svježoj vodi “Virkomači” koja će osim vizualne atrakcije imati ljekovita svojstva. Naime, fontana će sadržavati ljekovitu vodu koja će relaksirati umorna stopala, skidati gljivice među nožnim prstima, ali i čukljeve (kurje oči – popularan naziv u narodu).

– Medicinski turizam je budućnost razvitka gospodarstva grada Virovitice, rekao je gradonačelnik Kirin u Berlinu čiji je štand posjetila i njemačka kancelarka Angela Merkel. Osim uređenja najvećeg virovitičkog parka čija su drveća strunula, cilj nam je novo središte pretvoriti u centar ljekovitog turizma ovog dijela Hrvatske. Zaključio je gradonačelnik Kirin te dodao kako u svrhu prihvata tolike količine turista za koji sada ne postoji smještajni kapacitet u gradu, planira otkupiti Robnu kuću koja će biti pretvorena u Kineski hostel. I taj projekt planiramo financirati sredstvima iz Europske unije. Zaključio je Kirin.

U tu svrhu, gradonačelnik Kirin planira posjeći sva stabla u centru Virovitice kako se ne bi dogodio nesretni slučaj, da neko od trulih stabala padne na turiste dok okidaju selfie. Svima je poznato kako su neki turisti nastradali u Nacionalnom parku Plitvice, upravo zbog selfija.