Odlične vijesti stigle su na adresu Virovitičko-podravske županije, a vezano za projekt Centar za kulturu zdravlja – Dvorac Janković Cabuna. Nakon odobrene druge faze, projekt je sve bliže početku radova, čeka se još odluka o financiranju i bespovratnim sredstvima u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri su Općina Suhopolje i Turistička zajednica Virovitičkopodravske županije. Projekt je u ime Virovitičko-podravske županije, pripremila VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ. Centar za kulturu zdravlja Dvorac Cabuna, jedan od strateških prioriteta Virovitičko-podravske županije je ulaganje u turističku infrastrukturu.

– Virovitičko-podravska županija se zadnjih godina pozicionirala kao županija koja je prepoznatljiva po revitalizaciji objekata kulturne baštine na svom području i stavljanja istih u funkciju turizma. Nastavljamo dosadašnji slijed obnove naše kulturne baštine. Uz obnovu Dvorca Pejačević u Virovitici koji je projekt Grada Virovitice, europskim i županijskim sredstvima, obnovili smo ruševnu kuriju u Kapela Dvoru, pretvorivši je u Hotel baštinu Kurija Janković s četiri zvjezdice. Od propadanja smo spasili Dvorac Janković u Suhopolju koji je Centar za posjetitelje, a slijedom toga, obnovit ćemo i Dvorac Janković u Cabuni.

To će biti četiri obnovljena dvorca u krugu od samo 20 kilometara. Po tome smo jedinstveni, to nema nitko u Hrvatskoj – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Androvića, Ukupna vrijednost projekta „Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna“ prijavljenog na poziv Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema iznosi 56.258.679,84 kn. Projekt će se provoditi u razdoblju od 36 mjeseci. Centar je zamišljen kao samostalni sklop za kulturu i baštinu područja Virovitičko-podravske županije kroz interaktivni postav u prizemlju. U podrumu centra bit će smješten poligon za tjelesnu aktivnost i edukaciju djece kao i prostor za prezentaciju obnovljenih dvoraca na području Virovitičko-podravske županije.