Gostujuću etnografsko-fotografsku izložbu „Muzej(i) u loncu“ posjetili su srednjoškolci iz 2f razreda Strukovne škole Virovitica. Oni su sa svojom profesoricom Ljubicom Mihaljević posjetili izložbu u dvije grupe, u srijedu 22. i ponedjeljak, 27. ožujka. Dočekala ih je etnologinja Jasmina Jurković Petras koja im je ukazala na važnost suradnje Muzeja i gastronomsko ugostiteljskih zanimanja, ali i opisala suradnju virovitičkog muzeja u ovom projektu.

Podsjetimo, „Muzej u loncu“ projekt je Gradskog muzeja Požega koji je okupio muzeje istočne Hrvatske u prikupljanju i prezentiranju tradicijskih jela. Iz kataloga izložbe iz 2015. godine, autorica Maja Žebčević Matić, etnologinja naglašava: „Koristeći ideju projekta Muzeja u loncu Gradskog muzeja Požega (inicijatora i nositelja ove izložbe) da je svako tradicijsko jelo savršeni medij kojim se može ispričati dio običaja i povijesnog konteksta, ova izložba s dodatnim sadržajima (degustacijama, predavanjima, radionicama…), svakako može pomoći u promociji istine o bogatoj i vrijednoj prehrambenoj tradicijskoj baštini istočne Hrvatske.“

Učenici su razgledali izložbu, potom pogledali dio dokumentarnog filma što prati izložbu, a vezan je uz virovitički kraj te na kraju degustirali jela „šterc“ i „provu“ što ih je za njih pripremila profesorica Ljubica Mihaljević. Ispred virovitičkog muzeja predstavila su se jela „ćurka čorba“ i „kovrtanji“, a posebno zanimljivi bili su i „čvarkara sa slaninom“, „lokša“, „ćupteti“ i „gojtani“.
Nadamo se i budućim dobrim suradnjama sa Strukovnom školom Virovitica te im želimo puno novih gastronomskih priča s Muzejem.