Budući kuhari u posjetu Muzeju i Etnografskoj zbirci

Objavljeno:

spot_img

Suradnjom Strukovne škole Virovitica i Muzeja započeo je projekt „Mikeški jelovnik“ u sklopu kojega su učenici 2F razreda kuhara posjetili u srijedu i četvrtak (18.i 19. Prosinca) Etnografsku zbirku te se interaktivnim razgledavanjem pobliže upoznali s nekadašnjim posuđem u kuhinji poznatim i kao „zemljani lonci“. Etnologinja Jasmina Jurković Petras približila im je raznovrsno tradicijsko lončarsko posuđe te njihovu namjenu, od pripremanja i serviranja jela i hrane do čuvanja i spremanja namirnica. Učenici su tako doznali i kako se posuđe proizvodilo, dobavljalo u Viroviticu i okolna sela te kako se tržilo odnosno kupovalo.

Suradnja je dogovorena za školsku godinu 2013./2014. u kojoj je već predstavljena mini izložba kuharica i zidnjaka povodom 200. obljetnice od objave prve kuharice na hrvatskom jeziku. Uz učenički angažman autorica, profesorica Ljubica Mihaljević priredila je u hodniku Strukovne škole nekoliko izložaka i starih kuharica pod nazivom „Kuharice, zlato moje, tebe hvali jelo tvoje!“, a Muzej je sudjelovao s popisom nekadašnjih jela i njihovih tzv. mikeških naziva u Virovitici.

Suradnja će se nastaviti u 2014. godini planiranim raznovrsnim aktivnostima, predavanjima i prezentacijama o nekadašnjoj prehrani ovoga kraja.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...