”Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu” bit će spas za mljekarstvo kontinentalne Hrvatske

Objavljeno:

Mljekari jedinstveni: Projekt Virovitičko-podravske županije – ”Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu” bit će spas za mljekarstvo kontinentalne Hrvatske

Izgradnja i razvoj Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, kao istraživačke infrastrukture, koja ima za cilj poboljšati razvoj mljekarskog sektora s područja VPŽ te Kontinentalne Hrvatske kroz provođenje znanstveno istraživačkih aktivnosti u području mljekarstva te korištenje rezultata tih aktivnosti u osnaženje istraživačkih i razvojnih kapaciteta županije i kontinentalne Hrvatske bila je tema sastanka virovitičko-podravskog župana Igora Androvića s mljekarima iz Virovitičko-podravske ali i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Izgradnja ovog Centra, prema riječima mljekara, predstavljala bi spas za mljekarsku industriju i svi su podržali ovu namjeru Virovitičko-podravske županije. Centar bi se gradio u Poduzetničkoj zoni III. u Virovitici, površine 1.458,90 m2, a procijenjena vrijednost bi mu iznosila 33,5 milijuna kuna, od čega bi 13 milijuna bila vrijednost opreme.

Inače, Virovitičko-podravska županija je još u vrijeme današnjeg ministra poljoprivrede, a tada župana, Tomislava Tolušića, pokrenula projekt izgradnje sirane, no kako do danas nije bilo EU natječaja za navedeno, ovaj projekt je ”bio na čekanju”. U međuvremenu su i uvjeti za prijavu promijenjeni, pa će se u budućnosti prijaviti sličan projekt

– Naš glavni cilj je pomoći mljekarima i mljekarskoj industriji. Do 30. lipnja je otvoren natječaj, na koji će Virovitičko-podravska županija, u suradnji s VIDRA-om, te partnerstvom s Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Zavodom za mljekarstvo pri Agronomskim fakultetom, prijaviti projekt ”Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu”. Rezultati bi trebali biti poznati do kraja godine, a ako sve bude u redu, početak gradnje ovog Centra, bio bi iduće godine. Nama je želja, kada se Centar ”Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu” izgradi, dati ga na upravljanje proizvođačima mlijeka i njihovim organizacijama. Ovo je jedinstven projekt u Hrvatskoj, a želja i cilj nam je zaustaviti opadanje broja mljekara, a samim time i proizvodnje mlijeka – kazao je između ostalog virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Mljekari su dali punu potporu Virovitičko-podravskoj županiji, kako oni koji su došli iz naše, ali i susjednih županija. Mladen Šolčić, potpredsjednik udruge mljekara „Mliječni put Hrvatske“, koji godišnje proizvodi 3,5 milijuna litara mlijeka, naglasio je kako je ovo izvrsna inicijativa koju proizvođači u potpunosti podržavaju, dok je Branko Karamarković, potpredsjednik udruge mljekara „Mliječni put Hrvatske“ podcrtao kako je inicijativa Virovitičko-podravske županije i spas za mljekare, ali i spas za ruralni prostor.

Budući centar, pružat će primijenjena i razvojna istraživanja kroz korištenje novih tehnologija, kroz razvoj i stvaranja prototipa mliječnih proizvoda u suradnji sa znanstvenim institucijama, a sve na korist mljekarima i njihovoj industriji.
Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu bit će opremljen s opremom potrebom za cjelokupni proces prerade mlijeka. Realizacija projekta predstavljat će poveznicu između navedenih te će koristeći se resursima i uslugama Centra, imati priliku približiti se i pojačati svoje znanstveno istraživačke i razvojne aktivnosti prema privatnom sektoru s ciljem povećanja njegove konkurentnosti kroz transfer znanja i tehnologije koje će biti javno dostupne svima. (www.vpz.hr)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni