Charles Vercruysse proglašen počasnim građaninom Virovitice

Objavljeno:

spot_img

Na danas održanoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice, Charles Vercruysse proglašen je počasnim građaninom Virovitice. Nakon Charlya Halswantera iz njemačkog Traunreuta, Belgijanac Charles Vercruysse je drugi strani državljanin kojeg su Virovitičani proglasili svojim počasnim sugrađaninom.

Charles Vercruysse rođen je u gradiću Kuurne u Belgiji, 25.04.1933. godine pedeset kilometara jugozapadno od grada Genta na pravcu prema Lille-u (Francuska). Nakon obrazovanja u školi za trgovačke predstavnike, te nekoliko uspješnih predstavljanja belgijskih tvrtki, preuzeo je zastupstvo nad Belgijskom firmom za distribuciju kave „Chat noir“, u vrijeme kada je krenula ideja njegovog upoznavanja Hrvatske, Virovitice i pridravskog mjesta Okrugljače.

Ne može se ne navesti način na koji je g. Charles Vercruysse započeo kontakte sa gradom Virovitica i pridravskim mjestom Okrugljača. Poznato je kako su Franjo i Ivo Bartolić iz Okrugljače, za vrijeme berbe kukuruza u listopadu 1966. godine na svom polju pronašli balon s karticom na kojoj je bila ispisana zamolba na flamanskom, francuskom, njemačkom i engleskom jeziku da se poruka vrati na naznačenu adresu. Vrlo brzo su Franjo i Ivo to učinili, uspostavljen je kontakt i dogovoren prvi sastanak već sljedeće godine koji je Karlu ostao u neizbrisivom sjećanju.

Upravo zahvaljujući gospodinu Vercruysseu, Belgija je pokazala svoje veliko srce i prijateljstvo za vrijeme Domovinskog rata. Karlo je bio veliki promotor Hrvatske kao države, veliki organizator pomoći koja je stizala iz Belgije ne samo u Viroviticu, nego i u druge dijelove Hrvatske, u istočnu Slavoniju, Vukovar, Nuštar i to u najteže ratno vrijeme i ne bez opasnosti. Organizirao je i suradnju liječnika bez granica iz Belgije za Hrvatsku. Zahvaljujući njemu iz Belgije stigle je dvanaest šlepera pomoći u hrani, odjeći, obući, lijekovima i medicinskim pomagalima za potrebe žitelja Virovitice i Virovitičkog područja i isto toliko za potrebe ostalih gradova i mjesta u Republici Hrvatskoj. Prva pošiljka bila je za Vukovar.

Dogovoren je i realiziran posjet i održavanje nekoliko koncerata HPD Rodoljub u Belgiji 1987.godine, ali i kasnije 1996 godine od 24.travnja do 3.svibnja sa 69 članova mješovitog pjevačkog zbora i tamburaškog orkestra. Ne treba ni reći, da je kompletnu organizaciju dolaska, boravka, nastupa i zbrinjavanja vodio Karlo. Koliko voli dolaziti u Viroviticu, potvrđuje i podatak da je u Virovitici proslavio 70. rođendan, te da su on i njegova supruga upravo ovdje slavili i 50. godišnjicu braka.

Budući da je imao puno prijatelja, posjećivao ih je po cijeloj Hrvatskoj. Pored prijateljskih razvijali su se postepeno i poslovni odnosi, tako treba napomenuti da je i njihov sin Patrick kao svoj životni poziv odredio zastupanje i prodaju hrvatskih vina u Belgiju, te je tako započelo proširenje kontakta virovitičkih i belgijskih gospodarstvenika na obostranu korist.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U srijedu, 25. svibnja virovitički maturanti proslavit će zadnji dan škole

Srijeda, 25. svibnja za maturante je posljednji dan u...

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...