Cijepio se dr. Miroslav Venus epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva

0
669

U VIROVITIČKOJ Općoj bolnici u nedjelju je protiv koronavirusa cijepljena prva osoba u Virovitičko-podravskoj županiji, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva dr. Miroslav Venus.

U Virovitičko-podravsku županiju stiglo je 235 doza s prvenstvenom namjerom da se procijepe djelatnici covid-odjela Opće bolnice Virovitica, zdravstveni djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije i korisnici četiri doma za stare i nemoćne.

„Kao epidemiolog i predsjednik Epidemiološkog društva smatram svojom obvezom da budem među prvima koji će pokazati da nema straha od cjepiva i da svojim primjerom pokažem da je ono neškodljivo, sigurno i učinkovito“, objasnio je dr. Venus.

Zahvalio je svima koji su unaprijed odlučili da će se cijepiti i pozvao sve neodlučne da dobro promisle, poslušaju stav struke i jave se svojim liječnicima.

„Kad je krenula cijela priča oko pandemije jedine mjere koje smo imali bile su pranje ruku i fizička distanca. Mnogi su nam spočitavali da se protiv bolesti borimo mjerama iz 19. stoljeća, a danas imam kvalitetnu, konkretnu, preventivnu i modernu mjeru iz 21. stoljeća“, izjavio je dr. Venus nakon cijepljenja.

“Hrvatski narod je razuman”

Dodao je kako je preventivna mjera cijepljenja povijesno pokazala značaj na nizu drugih zaraznih bolesti izrazivši uvjerenje da će tako biti i kod koronavirusa.

„Ova pandemija je ujedinila znanstvenu zajednicu i farmakološku industriju, svi su išli u smjeru da se što prije dođe do kvalitetnog cjepiva. Regulatorne agencije i institucije iz cijelog svijeta su provjerile učinkovitost i sigurnost cjepiva pa sam uvjeren da nikakvih ozbiljnih reakcija neće biti“, rekao je epidemiolog Venus.

Naglasio je kako velika korist od cijepljenja nadmašuje eventualni potencijalni rizik.

„Hrvatski narod je razuman i očekujem da će velika većina poslušati stav struke i da će naši primjeri razuvjeriti skeptike. Očekujem da će se cijepiti dovoljan broj građana tako da bolest stavimo pod kontrolu i da postignemo toliko željeni kolektivni imunitet“, rekao je dr. Venus.

Time ćemo, dodao je, jako usporiti širenje virusa ili ga čak i onemogućiti u širenju i tako zaštititi i one koji bi se cijepili, a zbog medicinskih kontraindikacija ne mogu.

Među zdravstvenim djelatnicima koji su se prvi cijepili je i dr. Dejan Marčetić, specijalizant pulmologije Opće bolnice Virovitica.

„Jako sam zadovoljan što je došao ovaj trenutak i ovaj dan koji smo svi dugi iščekivali, a posebno mi djelatnici koji svaki dan već devet mjeseci brinemo o teškim slučajevima covida s područja Virovitičko-podravske županije“, izjavio je dr. Marčetić.