spot_img

Čipka na batiće u Muzeju

Objavljeno:

U četvrtak, 7. svibnja održana je prva radionica „Jastuci za izradu čipke na batiće“ s ciljem upoznavanja rasprostranjenosti izrade ove čipke na virovitičkome području. Bila je to dobra prilika okupiti zainteresirane buduće polaznike tečaja koje će Muzej u dogledno vrijeme organizirati. Nakon uvodnog dijela u kojemu je riječ bila o čipki i njezinim vrstama, povijesti, pomoćnim materijalima i mogućnostima njihove izrade, okupljeni su koristili slamu i piljevinu za izradu jastuka dedeka (prozvanih u Lepoglavskom kraju) za čipkanje.

Razgledali smo vrijedne muzejske predmete, ženske tradicijske kapice poculice iz Etnološkog odjela na kojima se u prednjem, čeonom dijelu-tzv. špicama nalazi vrijedna čipka na batiće, izrađena krajem 19. stoljeća. Upravo je taj dio već promoviran na platnenim vrećicama/torbicama Muzeja i kao takav prepoznat kao zanimljiv tradicijski motiv ovoga kraja, a vjerujemo i potencijalni brand baštine ovoga kraja.

Čipka na batiće je jedna od tehnika izrade čipke preplitanjem niti pomoću pomagala – batića. Već nekoliko desetljeća zaboravljena tehnika izrade čipke na batiće na virovitičkome području (sela Špišić Bukovica, Bušetina, Turanovac, Gornje Bazje, Rušani, Brezovica, Gradina) rekonstruirati će se prema motivima sa ženske tradicijske kapice poculice zahvaljujući entuzijastu Igoru Berošu. Prednji čeoni dio zvan špice s motivima na prste, na soljenke i na grane rađen je ovom zanimljivom tehnikom koju su radile i žene virovitičke okolice. Danas je tehnika zaboravljena, ali uz stručne voditelje i etnografske podatke obnovljena je te predstavlja dio tradicijske baštine virovitičkoga kraja. Muzej priprema radionice kako bi se ova vrijedna baština obnovila te upotrijebila u nove turističke potencijale.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Novinarka Marija Lovrenc dobitnica nagrade “Lajk za odgovorno izvještavanje”

Novinarka i urednica Informativnog centra Virovitica Marija Lovrenc dobitnica...

Virovitička županija razvijena je kao Libanon

Hrvatska je neujednačeno razvijena i jako centralizirana država. Zagreb...

Budite pri oprezu ako se krećete u blizini virovitičke gimnazije

Ako se krećete u blizini Gimnazije Petra Preradovića u...

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica: Nastavljamo...