„Čipkarenje“ s COOR-om

Objavljeno:

Učenici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica posjetili su u srijedu, 1. lipnja virovitički muzej. Sudjelovali su u radionici „Čipkarenje“ na kojoj su se upoznali s ČIPKOM na narodnoj nošnji u virovitičkome kraju. Razgledali su dio tradicijskog tekstila i narodnih nošnji iz zbirki Etnološkog odjela. Kako bi se učenici što kvalitetnije pripremili za muzejske sadržaje zajednički smo se prisjetili prijašnjih dolazaka u muzej, naučili kada se i kako odijevala narodna nošnja te istaknuli važnost ČIPKE kao značajnog ukrasa.

Izradu ove prozračne tvorevine teže je za naučiti, posebno na jednoj radionici, stoga smo iskoristili motive koji se javljaju kod tehnika izrada čipke „na iglu“ i „na batiće“ iz virovitičkoga kraja i pravili raznovrsne predmete ukrašavajući ih crtanjem čipke. Na taj način smo nastojali popularizirati motive čipke iz virovitičkoga kraja te ukazati na značajan dio lokalne tradicijske baštine.

Svatko od polaznika je na svoj način, koristeći kredu u raznim bojama, ukrasio krunu i odjeću ČIPKOM, kopiranom s narodne nošnje ili izmaštanom prema svome „ukusu“.

Lijepo smo se zabavili pretvarajući se u princeze i prinčeve, kraljeve i kraljice, a pri tome koristeći ČIPKU kao ukrasni dodatak. Muzej zahvaljuje učiteljicama i roditeljima na podršci te svim sudionicima na razigranom ČIPKARENJU u Muzeju.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Marginalci su najgledaniji hrvatski film ove godine

Interes za domaćom hrvatskom komedijom itekako postoji. Jedan od...

Gradski muzej Virovitica sada je nominiran i za nagradu Europske muzejske akademije

U povodu osvajanja nagrade ŽIVA 2022. za najbolji slavenski...