Učenici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju posjetili su izložbu „Dim-priča o duhanu“. Kroz vodstvo izložbom na zanimljiv način naučili su povijest biljke duhan. Isprobali su tako vožnju Kolumbovim brodom, šamanski šator za ceremoniju inipi, pogledali stare snimke pakiranja duhana i odvoza na daljnju preradu, a zatim i neobične reklame za duhanske proizvode. Posebno zanimljive bile su im raznovrsne lule te jedan od načina njihove proizvodnje zabilježen u mjestu Zelovo kod Sinja. Obrada duhana i gospodarski značaj za virovitički kraj pokazan je učenicima u zadnjoj prostoriji gdje su mogli vidjeti staklenik za sadnice duhana, štap za nizanje duhana, umanjenu verziju sušare, velike kutije za pakiranje duhana te lule iz našeg muzeja.

COOR na radionici o duhanu

Na radionici smo pričali o štetnosti duhanskih proizvoda te medicinskim istraživanjima koja na to ukazuju. Potaknuti muzejskim predmetima, ali i učenjem u školi o ovisnostima učenici su olovkom crtali raznovrsne primjerke lula, ali i šamanski šator koji ih se vrlo dojmio.
Zahvaljujemo Željki Barić i Luki Pašaliću na odazivu i suradnji te Odgojno obrazovnim skupinama 6 i 8 Centra na crtežima.