Premda je izjava ministra Predraga Matića da braniteljske udruge neće voditi politiku njegova ministarstva unijela nemir među čelnike udruga desnih političkih opcija jer su se pribojavali da će im znatno smanjiti financijsku potporu, najviši iznos za 2013. dobila je Hvidra hadezeovca Josipa Đakića. Od ukupno 17 milijuna kuna proračunskog novca, u blagajnu spomenute udruge slilo se milijun i 575 tisuća kuna.

Josip Đakić (foto arhiv Virovitica.info)
Josip Đakić (foto arhiv Virovitica.info)

Na listi potpora slijede Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Đure Dečaka s milijun i 131 tisućom kuna te Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tomislava Merčepa sa 977 tisuća kuna, piše Večernji list

Identičan poredak ove su tri udruge ostvarile i prošle godine, a isplaćeno im je, ukupno gledano, milijun kuna manje.

Među “desnim” udrugama znatan je iznos ostvarila i Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata HDZ-ova zastupnika Zvonka Milasa, no ove je godine dobila 220 tisuća kuna manje nego lani.

Više nego Milasovoj udruzi ove je godine dodijeljeno Savezu antifašističkih boraca i antifašista RH, koji prošle godine nije bio ni blizu “top 10”, kao i Udruzi veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Ilije Vučemilovića Šimunovića sa sada dobivenih 400 tisuća kuna. Znatniji iznos dobila je i Udruga liječnika dragovoljaca dr. Vesne Bosanac i dr. Andrije Hebranga.

Kriterij je, tumače u Ministarstvu, bio jasan: brojnost članstva i programi koji promiču vrijednosti Domovinskog rata. Kako bi se izbjegla i najmanja mogućnost manipulacije, programe je ocjenjivao Vladin Ured za udruge bez predstavnika Ministarstva.