620

Čestitka župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića povodom Dana državnosti Republike Hrvatske

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić uputio je čestitku svim stanovnicima Virovitičko-podravske županije:

“Tog najznačajnijeg dana novije hrvatske povijesti, 25. lipnja 1991. godine, u Hrvatskom saboru donesene su značajne odluke kao ostvarenje povijesnih težnji hrvatskog naroda. Ustavnom odlukom o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kao i Deklaracijom o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, otvorene su nove stranice hrvatske povijesti i zacrtan put u budućnost, u kojoj će Hrvatska sama odlučivati o svojoj sudbini kao i na građenju vizije vlastite budućnosti u suvremenoj Europi. Hrvatska je u to vrijeme bila napadnuta od strane Jugoslavenske narodne armije, a mi se danas sa zahvalnošću prisjećamo svih onih koji su sudjelovali u obrani samostalne Republike Hrvatske i naših poginulih branitelja koji su svojom žrtvom pridonijeli da danas možemo biti u slobodnoj Hrvatskoj koja se nalazi pred ostvarenjem povijesnog cilja, ulaska u Europsku uniju. Stoga s ponosom, ali i osjećajem odgovornosti, njima izražavamo poštovanje jer su nam omogućili da živimo u međunarodno priznatoj zemlji mira, demokracije i tolerancije i zato im neizmjerno hvala. Svim stanovnicima Virovitičko-podravske županije, u ime županije i svoje osobno, čestitam Dan državnosti Republike Hrvatske.”.

Čestitka SDP-a za Dan hrvatske državnosti

25. lipnja 1991. godine Hrvatski sabor je donio povijesnu odluku – Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske! Time su hrvatski zastupnici ostvarili želju građana Hrvatske da žive u samostalnoj i neovisnoj državi i da sami odlučuju o svojoj sudbini i budućnosti. Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesenoj 25. lipnja 1991. prethodila je takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

Uslijedio je rat za obranu od agresora te potvrdu i očuvanje netom izglasane nezavisnosti i suverenosti. Danas, 22 godine poslije, Republika Hrvatska je pred ostvarenjem još jednog zadatka – ulaska u obitelj Europske unije! Mukotrpan posao, započet predavanjem zahtjeva za članstvo u EU, kojeg je tadašnji premijer Ivica Račan predao 21.02.2003. godine u Ateni grčkom premijeru Costasu Simitisu, predsjedatelju Europskog vijeća.

Deset godina kasnije, 01.07. ove godine, za nekoliko dana, Hrvatska postaje punopravna članica. S osobitim pijetetom još jednom zahvala svim braniteljima i njihovim obiteljima koji su dali najveću žrtvu u obrani zemlje te uspostavi mira.

Gradska organizacija SDP Virovitica