Danas je Dan državnosti u Republici Hrvatskoj

Objavljeno:

spot_img

Zastave

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Dan državnosti je službeni državni blagdan te se taj dan ne radi.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin uputio je čestitku svim stanovnicima grada Virovitice:

Ivica Kirin
Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice

“Dana 25. lipnja 1991. godine otvorena je nova stranica hrvatske povijesti. Tog dana Hrvatski sabor donio je povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ na temelju volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991. Ustavnom odlukom o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kao i Deklaracijom o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske ostvarene su povijesne težnje hrvatskog naroda i stoga se danas s osobitim poštovanjem i ponosom prisjećamo svih poginulih hrvatskih branitelja, ali i nevinih civilnih žrtava koji su svoje živote dali za slobodu. Njima dugujemo trajno sjećanje i zahvalnost, a naša je odgovornost da zajedničkim trudom i zalaganjem opravdamo ovo naslijeđe te predano radimo na stvaranju uvjeta za bolji život naše djece.

U ime Gradske uprave, Gradskog vijeća te svoje osobno, čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske!”

Vaš gradonačelnik Ivica Kirin

Čestitka virovitičko-podravskog župana Igora Androvića povodom Dana državnosti Republike Hrvatske

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uputio je čestitku svim stanovnicima Virovitičko-podravske županije:

Igor Andrović
Igor Andrović, snimio Kristijan Toplak

– Dan državnosti, u povijesti hrvatskog naroda, predstavlja jedan od najvažnijih datuma. Tog 25. lipnja 1991. godine, Hrvatski sabor, prihvatio je Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, čemu je prethodio referendum, na kojem su se hrvatski građani odlučili za samostalnost Hrvatske. Danas, 27 godina kasnije, sjećamo se tih ponosnih dana, ali i nemjerljive žrtve onih koji su u „olujnim vremenima“ podnijeli najveći teret, naših hrabrih hrvatskih branitelja, njihovih najbližih, kao i svih onih generacija koje su sanjale slobodnu i samostalnu Hrvatsku. U sjećanje na te ponosne dane naše povijesti, svim stanovnicima Virovitičko-podravske županije, želim sretan Dan državnosti.

Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Pogledajte kako izgleda preuređeni restoran Flora

Novouređeni restoran Flora od ponedjeljka otvara svoja vrata: Uživajte...

U Pejačevićevoj uskoro 46 novih parkirnih mjesta

Uskoro će biti riješen problem parkiranja i zaustavljanja pored...

Pojačan nadzor prometa za Vincekovo

Pred nama je vikend kojega će brojni vinogradari proslaviti...

Odgođen Viroexpo 2022.

Jubilarno 25. izdanje Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede...