Kazalište Virovitica, 19:30h

‘Gospodsko dijete’, pisca i redatelja Kalmana Mesarića doživjelo je svoju praizvedbu 2. travnja 1936. godine na pomoćnoj sceni HNK-a (malog kazališta) , danas Dramskog kazališta Gavella.

Tom komedijom koja problematizira odnos Zagreba i obližnjih Šestina, dakle grada i ondašnjeg sela, hrvatska je komediografija i popularno, tj. ”pučko kazalište” dobili neprijeporno jednu od ponajboljih hrvatskih komedija napisanih u međuraću.

Uza sve komične zaplete, Mesarić ni iz naoko vedra ‘Gospodskog dijeteta’ nije mogao izbjeći tendenciju da kritički, katkada i pamfletistički odgovori na pitanja što završavaju ‘olovno teškim upitnicima’. Kada analizira gospodarsku krizu i njezine uzroke, ne možemo se oteti dojmu, kako se na ovim našim prostorima, već gotovo čitavo jedno stoljeće, ništa nije promijenilo. Jaz između bogataša i sirotinje, tj. između sela i grada toliko je dubok, da ga ni komedija ni gotovo urnebesni komični zapleti ne mogu premostiti.

Kada god se ‘Gospodsko dijete’ pojavilo na zagrebačkoj pozornici, bio je to uvijek poziv onoj publici koja je više cijenila glumce i dobar tekst od redateljskih egzibicija i kako to danas vole ‘kritičari’ reći autorskog iščitavanja.

Histrioni i ove godine svojom novom komedijom na Opatovini oživljavaju duh Zagreba između dva rata, kajkavsku riječ i preporučaju Vam sjajnu zabavu.