Kazalište Virovitica, 19:30h

Shocking Shopping

Slovenski pedagog, pisac i redatelj Matjaž Zupančič autor je desetak dramskih tekstova (Izganjalci hudiča, Slastni mrlič, Nemir,Ubijalci muh, Vladimir, Goli pianist, Hodnik, Bolje tič v roki kot tat na strehi, Igra s pari, Padec Evrope), za koje je među inim dobio i pet najviši slovenskih državnih nagrada za dramo pismo – onih Grumovi, a posljednji njegov tekst nagrađen tim prestižnim priznanjem upravo Shocking Shopping iz 2011. godine,

Žiri nagrade tom je prigodom zapisao kako je “Shocking Shopping spretno napisana drama, koja mikrofizičkim primjerima progovara o globalnoj slici svijeta”.

Sam autor, ujedno i redatelj praizvedbe o tekstu i predstavi kaže.

“Shocking Shopping govori o nasilju, kojeg generira prikrivena frustracija društva. U stvari sam želio napisati nešto što bi bilo brutalno konkreto i istovremeno potpuno apstraktno. Centar Shocking Shopping bliješti, no ima i svoju tamnu stranu: kad si jednom unutra više nema izlaza. Kad se pojave trupla, treba ih sakriti i počistiti, kako bi ljudi mogli nastaviti u miru šopingirati. Sloboda i izbor imaju svoju cijenu: kad provali nasilje, treba se držati trgovačkig kolica i gledati u stranu. Problem je samo jedan, kad ti dođeš na red – nitko ti neće pomoći. Trgovački centar nije samo sustav – on je civilizacija. Pasija. Usud. “

Žiri nagrade tom je prigodom zapisao kako je “Shocking Shopping spretno napisana drama, koja mikrofizičkim primjerima progovara o globalnoj slici svijeta”.

A radnja je tog usuda, slijedeća:

Ništa ne sluteći, Jožef Kotnik zatekne se u trgovačkom centru Shocking Shopping, a u namjeri da kupi kruh i pola pileta. No, biva odabran kao pedesettisućiti kupac, pa se pred njim krene nizati ponuda brojnih pogodnosti, popusta, posebnih ponuda i spretnih marketinških poteza, članstva i formulara koji mu otvaraju pogled u zakulisni svijet trgovačkog centra. Tamo stvari postaju sve bizarnije i sve strašnije. Blješteća meka užitka kupovine pokazat će svoje mračno naličje koje će Kotnika odvući brutalnom kraju iz kojeg nema izlaza… (teatar.hr)