Danas na Virkasu: Shocking Shopping

Objavljeno:

spot_img

Kazalište Virovitica, 19:30h

Shocking Shopping

Slovenski pedagog, pisac i redatelj Matjaž Zupančič autor je desetak dramskih tekstova (Izganjalci hudiča, Slastni mrlič, Nemir,Ubijalci muh, Vladimir, Goli pianist, Hodnik, Bolje tič v roki kot tat na strehi, Igra s pari, Padec Evrope), za koje je među inim dobio i pet najviši slovenskih državnih nagrada za dramo pismo – onih Grumovi, a posljednji njegov tekst nagrađen tim prestižnim priznanjem upravo Shocking Shopping iz 2011. godine,

Žiri nagrade tom je prigodom zapisao kako je “Shocking Shopping spretno napisana drama, koja mikrofizičkim primjerima progovara o globalnoj slici svijeta”.

Sam autor, ujedno i redatelj praizvedbe o tekstu i predstavi kaže.

“Shocking Shopping govori o nasilju, kojeg generira prikrivena frustracija društva. U stvari sam želio napisati nešto što bi bilo brutalno konkreto i istovremeno potpuno apstraktno. Centar Shocking Shopping bliješti, no ima i svoju tamnu stranu: kad si jednom unutra više nema izlaza. Kad se pojave trupla, treba ih sakriti i počistiti, kako bi ljudi mogli nastaviti u miru šopingirati. Sloboda i izbor imaju svoju cijenu: kad provali nasilje, treba se držati trgovačkig kolica i gledati u stranu. Problem je samo jedan, kad ti dođeš na red – nitko ti neće pomoći. Trgovački centar nije samo sustav – on je civilizacija. Pasija. Usud. “

Žiri nagrade tom je prigodom zapisao kako je “Shocking Shopping spretno napisana drama, koja mikrofizičkim primjerima progovara o globalnoj slici svijeta”.

A radnja je tog usuda, slijedeća:

Ništa ne sluteći, Jožef Kotnik zatekne se u trgovačkom centru Shocking Shopping, a u namjeri da kupi kruh i pola pileta. No, biva odabran kao pedesettisućiti kupac, pa se pred njim krene nizati ponuda brojnih pogodnosti, popusta, posebnih ponuda i spretnih marketinških poteza, članstva i formulara koji mu otvaraju pogled u zakulisni svijet trgovačkog centra. Tamo stvari postaju sve bizarnije i sve strašnije. Blješteća meka užitka kupovine pokazat će svoje mračno naličje koje će Kotnika odvući brutalnom kraju iz kojeg nema izlaza… (teatar.hr)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni