spot_img

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Objavljeno:

Učenici i nastavnici Gimnazije Petra Preradovića obilježili su 17. listopada 2014. Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje stavljajući u središte jabuku.

Zašto jabuka ?

Jabuka pripada porodici Ruža, jednoj od najbogatijih i najrasprostranjenijih biljnih vrsta. Porijeklom je iz Azije, a mi Europljani smo je vrlo lijepo prihvatili. Na svijetu postoji oko 200 000 sorti jabuka, a u Hrvatskoj oko 5000. Sve su nastale pažljivim ljudskim radom.

Čarobno svojstvo jabuke otkriveno je još u antici.

Svježe jabuke plutaju na vodi. U vreći krumpira sprječava klijanje te održava svježinu. Jabuka je idealno sredstvo za čišćenje srebrnine. One su izvor vitamina, vlakana, antioksidansa, smanjuju razinu kolesterola u krvi, smanjuju rizik od nastajanja karcinoma i usporavaju starenje. Jabuka služi kao zdrav međuobrok jer pouzdano gasi žeđ, a ispunjava nas i daje energiju. Nutritivna vrijednost 100 grama jabuke je 58 kalorija.

U tim bogom danim plodovima uživaju i medvjedi, rakuni, konji, krave, kukci i druge životinje. Jabuka je kraljica među voćem.

Narodna poslovica glasi: „Jedna jabuka na dan – liječnik iz kuće van!“ Pljesak molim, za jabuke!

Veliki odmor bio je vrijeme blagoslova i uživanja plodova zemlje pa su učenicima darivane jabuke koji su, zajedno s profesorom Hrvojem Turčinovićem, uredili stolove na hodnicima raznim plodovima zemlje i domaćim proizvodima.

U svijetu suvremene tehnologije ljudske su ruke ipak neizostavni dio svakog posla pa su tako i danas vrijedni učenici i njihovi nastavnici obogatili prostor Gimnazije radošću uređivanja i zajedničkog blagovanja kruha i plodova zemlje.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni