Desetorica hrvatskih branitelja i hodočasnika pješice krenulo put Vukovara

Objavljeno:

spot_img

Desetorica hrvatskih branitelja i hodočasnika pješice krenulo put Vukovara u sjećanje na hrvatskog branitelja Željka Majora koji je mučki ubijen na Ovčari

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orahovica, potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Općine Čačinci i Grada Orahovice, paljenjem svijeća na groblju u Čačincima kod groba Željka Majora i Franje Jusupa, te kod Spomen obilježja u središtu Čačinaca, započelo je 5. hodočašće hrvatskih branitelja i djece od Čačinaca do Vukovara koje se održava u sklopu projekt „Korak po korak do ostvarenog cilja, hodočašće hrvatskih branitelja stopama Željka Majora. Početku hodnje u Čačincima, od kuda je put Vukovara na put dugačak 139 kilometara krenulo desetak hrvatskih branitelja, između ostalim, nazočila je i obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, gradonačelnik Grada Orahovice, ratni zapovjednik Željka Majora gradonačelnik Josip Nemec, zamjenik načelnika Općine Čačinci Alen Jurenac, direktorica Turističke zajednice općine Čačinci Ana Marunica, ravnateljica OŠ AGM Kristina Krmpotić kao i učenici navedene škole, brojni branitelji i otac poginulog Željka Majora. Inicijativu za ovo hodočašće, prije pet godina, dala je navijačka skupina „Čačinački alkosi“ čiji članovi su i u utorak krenuli put Vukovara.

– Ovo je peti put kako hodamo do Vukovara u spomen na poginulog Željka Majora. Ovaj put su sudjelovali učenici Osnovne škole AGM iz Čačinaca. Željko Major je, nakon što je ranjen, kraj dočekao u bolnici, a potom odveden i pogubljen na Ovčari. Po prvi put projekt sufinancira Ministarstvo hrvatskih branitelja, te Općina Čačinci i Grad Orahovica. Osim toga, počast smo na groblju u Čačincima odali i hrvatskom branitelju Franji Jusupu. Zahvaljujem se i obnašateljici dužnosti župana Sanji Bošnjak koja je ove godine bila s nama. Putem do Vukovara proći ćemo i kroz Ćelije, a to je prvo spaljeno hrvatsko naselje u Domovinskom ratu – istaknuo je u ime organizatora Miroslav Tot predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Orahovice koji je peti put sudionik ovog hodočašća.

Hodočasnici će put u dužini od 139 kilometara proći u tri dana. Prvog dana, hodočasnici će proći put od Čačinaca do Bizovca, te u svim mjestima kroz koja će prolaziti, zapalit će svijeće i pomoliti se za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskome ratu. Drugog dana, hodočasnici će proći rutu od Bizovca do Tenje (35 kilometara), a završnog dana, od Tenje do Vukovara (42 kilometara), da bi 18. studenoga sudjelovali u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovar i u Koloni sjećanja odali počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode.

Ratni zapovjednik Željku Majoru bio je i gradonačelnik Grada Orahovice, Josip Nemec i sam sudionik obrane Vukovara. On se prisjetio posljednjih trenutaka provedenih sa Željkom.
– Zajedno smo otišli u Tigrove u Zagreb, a 30. rujna smo otišli u Vukovar, jer upravo smo, nakon dotadašnjih ratišta, željeli ići tamo. Sjećam se da smo rastali u bolnici uoči tragičnih dana. Bila je noć, oko 21 sat. Bila je dvojba ostati ili otići. Nažalost, Željko, koji je bio veliki čovjek, je ostao i na kraju je ubijen na Ovčari. Pozdravili smo se i tu sam ga posljednji put vidio. Ja sam, iako izranjavan, izašao u proboju, nakon dva dana i dvije noći, nakon 50 sati probijanja kroz nepoznato, došao sam u Nuštar. Željko je volio Hrvatsku, sanjao slobodnu Domovinu i hvala mu na svemu.

U Čačincima je bila i obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, koja je kazala.

– I na ovaj način se sjećamo 25 godina od tragedije koja ja zadesila grad Vukovar i cijelu Hrvatsku. Sjetili smo se poginulog Željka Majora koji je uz 200 hrvatskih branitelja, mučki ubijen na Ovčari. Ovo je najmanje što možemo učiniti, tu počast i poštovanje prema svim živim hrvatskim braniteljima, a posebno onima koji su dali život za Hrvatsku. Osobito mi je drago jer su i djeca iz Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Čačinci jednim dijelom sudjelovali u ovom dijelu hodnje. Na ovakav način, šireći priče o Domovinskom ratu, čuvamo njegove vrijednosti – istaknula je između ostalog Sanja Bošnjak.

Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Pogledajte kako izgleda preuređeni restoran Flora

Novouređeni restoran Flora od ponedjeljka otvara svoja vrata: Uživajte...

U Pejačevićevoj uskoro 46 novih parkirnih mjesta

Uskoro će biti riješen problem parkiranja i zaustavljanja pored...

Pojačan nadzor prometa za Vincekovo

Pred nama je vikend kojega će brojni vinogradari proslaviti...