Pravu dramu proživljavalo je jučer šezdesetak radnika Farme Senkovac, koji su štrajkali šest dana, a nakon brojnih neispunjenih obećanja dvije su im plaće ipak sjele na račun pa je štrajkaški odbor odlučio prekinuti štrajk. U zadnji čas postignut je dogovor, uz veliko razumijevanje radnika i pomoć poslovnih partnera i banke, koji su izašli u susret. Prodano je petsto svinja MM Mesnoj industriji iz Gornjeg Prekrižja za 600.000 kuna pa je “požar ugašen”.

– Uz suglasnost banke na račun poduzeća uplaćen je novac dostatan za dvije plaće pod uvjetom da se svinje utovare i odvezu, jer nitko ne želi rizik. Koliko novca, toliko svinja i radnici su jučer do 14 sati dobili i drugu plaću, a zaostalu treću primit će do kraja mjeseca. Stručnjaci će pokušati napraviti predstečajnu nagodbu prema zakonu, a ako se ne uspije, banka je čak zainteresirana da proda svinje kako bi to netko drugi dalje održavao. U tom bi slučaju našli i radnike koji bi dalje tu radili. Sama farma teško će se izvući iz ove situacije i tada joj prijeti stečaj. Teško će se naći kupac s obzirom na stanje svinja, ali pobrinut ćemo se da radnici nastave raditi – kaže Šimo Orešković, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a Hrvatske, naglasivši da će se vidjeti daljnja sudbina farme, u kojoj bi ipak bilo otpuštanja.

Ukupno 25.000 svinja u jako je lošem stanju jer su gladovale, tvrdi regionalni povjerenik, ali doznajemo da se “popravljaju”, jer se posljednja dva tjedna ipak redovito hrane, pa se nagađa da će do kraja godine slika ipak biti drukčija. Planira se program restrukturiranja društva i ne zna se hoće li tu biti mjesta za sve radnike, a ako se farma modernizira, onda ipak neće. Kad se farma modernizira, neki će radnici ipak ostati bez posla. Današnje dvije plaće, uz neizvjesnu sudbinu, nisu nikakva utjeha pedesetogodišnjem Marku Boroševiću iz pedesetak kilometara udaljenog Borika.

– Na farmi radim 18 godina i tri mi plaće puno znače. Svaki dan na posao i s posla prevalim sto kilometara i nemam novca za putne troškove. Imam i kredite, a gdje je odjeća, obuća, obitelj. Danas sam opet posudio 5.000 kuna, a ne znam kako ću ih vratiti – kaže Borošević.

Zadovoljan odazivom radnika i trenutačnim rješenjem bio je Nedeljko Benko, sindikalni povjerenik u Farmi Senkovac. Kako kaže, s poslom nastavljaju kao i prije, ali pratit će situaciju, jer ako se treća plaća ne isplati do kraja mjeseca, opet će štrajkati.

Kamioni su svinje počeli odvoziti jučer oko 11 sati, a pristup utovarnom mjestu novinarima nije bio dopušten zbog higijenskih razloga. Budući da je Novi Senkovac u sastavu Grada Slatine, pokušali smo doći do Ivana Roštaša, gradonačelnika Slatine, i pitati ga zašto nije pružio potporu radnicima, ali nismo uspjeli, jer se dva dana nije javljao na telefon niti odgovorio na pozive.

Cikuša ljutit na novinare

I direktor Zoran Cikuša jučer se konačno pojavio u krugu Farme Senkovac. Nije bio raspoložen za izjave jer je ljutit na novinare, koji su, kako je rekao, podgrijavali situaciju. Nije bio raspoložen za fotografiranje ni za razgovor. Proteklih smo ga dana pokušavali kontaktirati telefonski, ali nije odgovarao na pozive.

Planira se program restrukturiranja društva i ne zna se hoće li biti mjesta za sve radnike.

Slobodan Kadić