Dokumentacijski centar povijesnih dokumenata DVD Pitomača otvorio je svoja vrata posjetiteljima, povodom dana Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja. Prvi radoznali posjetitelji bili su iz pitomačkog dječjeg vrtića Potočnica, grupe zvjezdice, pčelice i vrapčići.

Voditeljica dokumentacijskog centra Milka Novosel upoznala ih je sa povijesnom građom i zanimljivim izlošcima koji datiraju unazad 150 i više godina. Dokumentacijski centar DVDa u Pitomači prvi je takve vrste u Hrvatskoj i pod zaštitom je Hrvatske vatrogasne zajednice. Sakupljanje arhivskih dokumenata počeo je prije 50 godina viši vatrogasni časnik Ivica Šimunović.

Nakon razgledanja centra djevojčice i dječaci razigrano su isprobali vatrogasna pomagala. Na rastanku je Područni ured 112 Virovitica svakom djetetu darovao edukacijsku bojanku u izdanju Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Dokumentacijski centar biti će ponovo otvoren u lipnju, za Dane općine Pitomača. Posjetitelji će moći vidjeti “staru” arhivsku i novu digitalnu građu iz prošlosti DVDa i općine Pitomača.

Branko Novosel