U mjesec i pol dana pedesetak HRT-ovih stručnjaka uspjelo je osposobiti studio s najsuvremenijom tehnologijom iz kojega će se u nedjelju prvi put prikazati Dnevnik ispred videozida od 20 četvornih metara

Zagreb, 11. svibnja 2016. – Na veliki rođendan Hrvatske radiotelevizije, 15. svibnja, ne propustite biti uz Prvi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) jer se Dnevnik seli u tehnološki najsuvremeniji studio u Europi.

Novi videozid od 20 četvornih metara temelji se na tehnologiji laserskoga fosfornog ekrana (eng. Laser Phosphor Display – LPD), a pruža niz inovativnih mogućnosti – od iznimne oštrine slike, interaktivnosti voditelja sa sadržajem preko dodira do uštede energije do 70 posto. Na opremanje studija tom najsuvremenijom opremom utrošeno je šest milijuna i 800 tisuća kuna, a posljednjih mjesec i pol dana na njemu pojačano radi pedesetak HRT-ovih stručnjaka. Hrvatska radiotelevizija time na dan kad obilježava svoj veliki rođendan, 90. obljetnicu postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 60. obljetnicu postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV) svim svojim korisnicima daruje novo ruho omiljene televizijske informativne emisije.

„Ovo je potvrda da je Hrvatska radiotelevizija i dalje predvodnica u uvođenju novih standarda, postavljanju trendova i primjeni najsuvremenije tehnologije u proizvodnji programa. S novim Dnevnikom nestaje klasična scenografija, a u prvi plan dolazi sadržaj prikladan svim generacijama korisnika i na svim multimedijskim platformama. Naša se krilatica Uvijek prvi ne odnosi, stoga, samo na brzu, provjerenu i kvalitetnu informaciju, nego i na jedinstvenu tehnologiju koju uvodimo prvi u Europi. Time javni medijski servis ostaje na prvome mjestu svima koji teže vjerodostojnomu i neovisnomu izvješćivanju s dozom suvremenosti“, izjavio je vršitelj dužnosti ravnatelja Programa Hrvatske radiotelevizije Jozo Barišić.

Novost je i da se Dnevnik ovime iz deska ponovno premješta u vlastiti studio. Središnji je dio novoga videozida načinjen u obliku polukruga i time je jedinstvena instalacija u cijelome svijetu. Usto, instalacija je videozida za potrebe novoga Dnevnika ujedno prvi oblik primjene te tehnologije u prostorima televizijskih studija u Europi.

Tehnologija laserskoga fosfornog ekrana zanimljiva je jer ne odašilje toplinu, pruža najveći kut vidljivosti, omogućuje dvostruko veći raspon boja, a posebice se odlikuje dubokom nijansom crne boje. Razmak između pojedinih elemenata videozida iznosi samo pola milimetra, čime videozid omogućuje prikaz slike u rezoluciji od zadivljujućih 7 259 x 1 600 točaka (piksela).

„Postavili smo visoko ljestvicu s ciljevima. Nakon što smo uspjeli stabilizirati gledanost te uspostaviti trend rasta, ponosni smo na stručnu radnu skupinu koja je uložila sve napore da Hrvatska radiotelevizija svojim gledateljima za 60. rođendan daruje Dnevnik iz novoga studija, s osvježenim vizualnim identitetom i dostupnošću na svim medijskim platformama. Vjerujem kako će gledatelji pozdraviti ove promjene i pogledati Dnevnik gdje god im odgovara”, izjavila je prilikom obilaska novoga studija Dnevnika vršiteljica dužnosti rukovoditelja Informativnoga medijskog servisa Hrvatske radiotelevizije Katarina Periša Čakarun.

Novi videozid voditeljima djelomično pruža i funkcionalnu osjetljivosti na dodir, čime se omogućuje interaktivno upravljanje svim televizijskim aplikacijama. Primjerice, grafičkim prikazima, sportskim sadržajima, vremenskom prognozom, itd.

„Novi studio nosi veliki izazove, ali s druge strane pruža brojne nove uređivačke mogućnosti. Zato smo iznimno ponosni što ćemo biti prvi koji će se moći koristiti ovom suvremenom tehnologijom u cilju najkvalitetnijega izvješćivanja javnosti o trenutačnim zbivanjima“, poručuju voditelji Dnevnika Hrvatske radiotelevizije Mirjana Posavac, Branimir Farkaš i Marta Šimić Mrzlečki te pozivaju gledatelje: „Ne propustite pogledati novi Dnevnik u nedjelju 15. svibnja u 19 sati.“