Do kraja srpnja otvorene su prijave za predaju zahtjeva za dobivanje nove potpore koja je za mikropoduzetnike pogođene korona krizom kao male poslodavce predviđena u iznosu od 2.000,00 kn po radniku za mjesec srpanj. Novu mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) za očuvanje radnih mjesta, prema projekcijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava (MRMS) mogli bi koristiti mali poslodavci u odnosu na 100.000 radnika.

Za njih je značajno i to što u odgovarajućem iznosu ovu potporu prate i doprinosi pa korisnici trebaju računati i na taj dio financijske pomoći. Prema riječima državnog tajnika u MRMS-u Dragana Jelića, mikropoduzetnici se kao poslodavci smatraju najugroženijima krizom.

– Ovime se nastoji izbjeći otpuštanje radnika, odnosno nagli ulazak radnika u evidenciju nezaposlenih, te gašenje ovih poduzeća – kaže Jelić. Također, nova mjera uključuje i članove društva na funkciji direktora ako su zaposleni.

Mogu je koristiti svi poslodavci koji ispunjavaju uvjete, a koji su do kraja veljače registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav HZMO. U potporu ulaze radnici koji su od strane poslodavca navedeni u trenutku podnošenja zahtjeva, no ne i zaposleni nakon 30. lipnja. Za njih se potpora ne može dobiti, a isti je slučaj i kod dijela onih koji prerastaju okvire mikropoduzetništva jer putem više subjekata istog osnivača ukupno zapošljavaju 10 i više radnika. Usto, bez potpore će ostati neisplatitelji plaće, kao i iznajmljivači privatnog smještaja i OPG-ovi koji nisu u sustavu poreza na dobit ili dohodak.

Kriterij, pak, za dobivanje je pad prihoda za najmanje 50% u lipnju 2020. u odnosu na lipanj 2019., na osnovu prijave PDV-a za te mjesece, dok poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a na osnovu tablice pada prihoda. Ako poslodavac posluje kraće od 12 mjeseci tada se pad prometa utvrđuje u odnosu na veljaču 2020.

Za poslodavce koji zapošljavaju više od 10 radnika uvedena je potpora za skraćivanje radnog vremena, koja obuhvaća potencijalno veći broj korisnika od prijašnje podmjere, i to kako se računa za između 100 i 150 tisuća radnika. Za ovu mjeru na raspolaganju je oko 400 milijuna eura kroz Sure program EK.

Potpora se dodjeljuje za privremeno uvođenje punog radnog vremena radnika u trajanju kraćem od mjesečnog fonda sati, ali ne kraćem od polovice te najviše do 2000 kn mjesečno neto po radniku.

Kako ističe ravnatelj HZZ-a Ante Lončar, Zavod nastoji zahtjeve za navedene mjere obraditi u roku 10 dana od zaprimanja zahtjeva s potpunom dokumentacijom te po pozitivnoj ocjeni zahtjeva izvršiti isplate potpora do 20. odnosno do 30. u mjesecu za prethodni mjesec.
Također, nakon 3 mjeseca privremene obustave preostalih mjera aktivne politike zapošljavanja od 1. srpnja one su ponovno aktivne, uključujući i najpopularniju mjeru – potpora za samozapošljavanje.

– Mjera je reaktivirana uz određene izmjene kriterija nužne radi kvalitetnog odabira korisnika potpore koji zaista žele ići u poduzetništvo te zbog boljeg iskorištavanja sredstava potpore, a sve s ciljem poticanja gospodarske aktivnosti – kaže Lončar dodajući da je radi omogućavanja bolje iskoristivosti potpore za korisnike uvedena isplata potpore u jednokratnom iznosu. (www.poslovni.hr, Fotografija: Ilustracija)