Tijekom ljetnih mjeseci prošle godine virovitička Gradska uprava odlučila je počastiti svoje sugrađane uređenjem središta grada Virovitice tako da u centru grada izgradi kružni tok na ponos svih žitelja Virovitice.

Gradonačelnik Kirin obećao je izgradnju kružnog toka u dvije etape. Prva je bila prošle godine tijekom koje su nekoliko dana prije Rokova uklonjeni semafori, izgrađen kružni tok, posađena trava te u centru kružnog toka postavljene staklene površine s obilježjima grada Virovitice koje tijekom noćnih sati osvjetljavaju raznobojni reflektori.

Ove godine slijedi nastavak uređenja kružnog toka koji na žalost svih Virovitičana neće u svom centru imati fontanu kako su mnogobrojni Virovitičani očekivali.

Unutar staklenih površina u planu je postavljanje spomenika! I ne to bilo kojeg spomenika, već partizanskog spomenika koji je prije početka Domovinskog rata krasio virovitički Gradski park.

Povratak Borca!
Povratak Borca!

Tijekom ratnih godina sporni spomenik partizanskog borca s uzdignuta tri prsta izmješten je iz Gradskog parka i ostavljen u dvorištu virovitičkog komunalca Flore da se nemilosrdno bori sa “zubom vremena”.

Nakon što je Kirin postao prvi čovjek grada Virovitice, uzeo je stvar u svoje ruke i spomenik premjestio na “partizansku sekciju” virovitičkog gradskog groblja.

Ove godine isti taj spomenik doživjet će još jednu selidbu. Ovoga puta puno bliže prvobitnoj lokaciji.

Virovitički čelni ljudi Borca planiraju smjestiti u sam centar Virovitice! Na zemljano uzvišenje u sklopu centralnog kružnog toka! I to tako da će spomenik štititi prošle godine postavljene staklene površine, a isti će tijekom noćnih sati biti obasjan svijetlom reflektora.

Borac pozdravlja Virovitičane!
Borac pozdravlja Virovitičane!

Povratak Borca zakazan je za ovogodišnje Rokovo do kada bi trebala završiti druga etapa uređenja središta Virovitice.

Za komentar smo pitali i Damira Barića kandidata SDP-a za gradonačelnika Virovitice. Barić je izrazio opravdan strah da bi spomenik mogli otuđiti otkupljivači željeza. Aktualni gradonačelnik Ivica Kirin rekao je kako takvog straha ne treba biti. Ipak je centar Virovitice pokriven video nadzorom i ako netko pokuša ukrasti spomenik i prodati ga na kile, to će kamere zabilježiti.

Čelni čovjek HSPD-a Siniša Prpić, također jedan od potencijalnih kandidata za prvu fotelju grada Virovitice, komentirao je kako bi bilo najbolje da se umjesto spomenika postavi mljekomat!

Uređaj bi bio u centru Virovitice, u blizini Konzuma, Robne kuće, kioska Tiska … Postavljanje mljekomata zasigurno bi doprinijelo jačanju virovitičkog gospodarstva. I to više nego ijedan spomenik te sadnja šarolikih maćuhica koje bi krasile njegovo podnožje. Rekao je HSPD-ovac Prpić.

Da li je riječ o još jednom HDZ-ovom predizbornom triku procijenite sami. Nas samo zanima kako će na ovu ideju reagirati HDZ-ov koalicijski partner HSP Ante Starčević i njegova predsjednica Ruža Tomašić.

3 KOMENTARI

  1. još samop fali natpis # živio tita i partija u jna armija# ……. kako već ide slogan nekadašnji , čak i 3 prsta ima dignuta pravi partizan do ja..

  2. Ne treba se sprdati spomenicima…., zapravo prvotravanjska šala je trebala glasiti “Virovitica konačno (i posljednja od gradova u RH) dobiva spomenik Hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. A borca pustite da počiva u miru.

  3. U deliriju s početka devedesetih neka budala je krivo protumačila tri prsta. Svatko tko je vidio spomenik vidi da ta tri prsta nisu skupljena kao što to rade pravoslavci. I ako se ne varam, kosturnica s poginulim partizanima još je u Grdaskom parku i grijeh je razdvajati spomenik od kosturnice! Stoga, kako u svakoj šali, pola istine vratimo spomenik BORCA s partizanskog groblja, na staro mjesto, u vidokrug prolaznika! Antifašističke borbe u Evropi stide se samo nekulturni, slabo obrazovani ljudi! Hrvatska je imala jak antifašistički pokret, jači od većine evropskih zemalja! Znam da nam to neće popraviti životni standard, ali popravimo što se popraviti dade!
    Smrt fašizmu – sloboda narodu! – jučer, danas, sutra!

Comments are closed.