U sklopu svečane sjednice Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, dodijeljene su Povelje zahvalnosti. Povelje su uručili virovitičko-podravski župan Igor Andrović i predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović. Povelje zahvalnosti ove su godine dodijeljene braniteljskim postrojbama s područja VPŽ koje su osnivane prije 30 godina, kao i zaslužnim društvima i pojedincima. U ime nagrađenih, zahvalila se ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije Lahorka Weiss.

Povelje zahvalnosti dodijeljene su:

• 50. samostalnom bataljunu Zbora narodne garde

• Ratna postrojba 50. samostalni bataljun Zbora narodne garde osnovana je 28. lipnja 1991.godine kao pričuvna dragovoljačka postrojba. Njegovi pripadnici bili su mahom domoljubi koji su se vojno organizirali i naoružali u jesen i zimu 1990. godine. Tijekom srpnja, kolovoza i rujna 1991. godine sudjelovali su u mnogim obrambenim i oslobodilačkim akcijama na našem području kao i na području Pounja, Osijeka, Pakraca, Daruvara, Grubišnog Polja, Slatine. Oni su 2. rujna, uz pripadnike Policijske stanice Virovitica, suzbili su djelovanje paravojnih četničkih snaga iz sela Jasenaš te oslobodili sve vojne objekte na području tadašnje općine Virovitica. 50. samostalni bataljun ZNG-a dao je velik obol u obrani Hrvatske. Zahvaljujući njegovim pripadnicima kao i pripadnicima policijske stanice Virovitica, virovitički kraj bio je pošteđen od značajnijih ratnih razaranja i svekolikih šteta. Bataljun je od kasnije prerastao u 127. brigade Hrvatske vojske.

• 127. brigadi Hrvatske vojske

• Nakon uspješnog oslobađanja vojnih objekata na području općine Virovitica, čime se došlo u posjed vrlo značajnih količina naoružanja i svekolike vojne opreme, 2. listopada 1991. godine ustrojena je 127. brigade Hrvatske vojske u Virovitici. Bila je to postrojba najvišeg ustrojbenog ranga koja je sudjelovala u velikim oslobodilačkim operacijama, u kojima je imala vrlo velik udio u oslobođenom teritoriju posebno Zapadne Slavonije. Kroz brigadu je prošlo preko 4.500 žitelja ratne općine Virovitica, 186 pripadnika je ranjeno, a njih 63 je ugradilo svoje živote u temelje Hrvatske države. Za svoj doprinos u Domovinskom ratu brigade je odlikovana je Redom Nikola Šubić Zrinski. Velik dio pripadnika 127. brigade, kasnije je činio okosnicu 81. gardijske bojne HV-a formirane 1994. godine, koju su činili časnici, dočasnici i vojnici koji su vrijedna ratna iskustva i sposobnosti stekli upravo u legendarnoj 127. brigadi HV-a, te svoja znanja “primijenili” u završnim vojno-redarstvenim operacijama “Bljesak” i “Oluja” kojima je Republika Hrvatska oslobodila najveći dio svog okupiranog teritorija.

• 64. samostalnom bataljunu Zbora narodne garde

• Nakon što su tijekom lipnja i srpnja 1991. godine, osnivani dragovoljački odredi, naoružani mahom lovačkim naoružanje, 15. kolovoza, u Slatini je formiran 64. samostalni bataljun Zbora narodne garde. Ubrzo je postavljena kružna obrana sa zadaćom obrane Slatine i jedine prometnice, tzv. Podravske magistrale, kojom je Hrvatska bila povezana sa Slavonijom i Baranjom. Nakon teškog srbočetničkog zločina u selima, Čojlug, Četekovci i Balinci 4. rujna, u kojima je ubijeno 24 osoba, od čega 22 civila, sve više dragovoljaca se priključuje 64. samostalnom bataljunu za obranu Hrvatske. 16. rujna, osvojena je slatinska vojarna, a ubrzo nakon toga i karaule u Kapincima i Noskovcima. To su bili ključni događaji za obranu grada Slatine, koja je po nekim željama tadašnjih srpskih vlasti, trebala biti središte SAO Zapadne Slavonije. Pripadnici 64. samostalnog bataljuna, ratni put najvećim su dijelom nastavili nakon ustrojavanja 136. brigade.

• 136. brigadi Hrvatske vojske

• Taj 28. listopad, važan je datum u povijesti Domovinskog rata na području grada Slatine. Tog je dana formirano zapovjedništvo 136. brigade Hrvatske vojske i krenulo se u učvršćivanje bojišnice duge 20 kilometara koja je stalno bila na meti napada srpskih ekstremista. Ubrzo nakon toga, uz pomoć bojovnika iz Orahovice, Bjelovara, Čakovca i zrakoplovnog voda iz Osijeka, 136. brigada oslobađa naselja Krasković, Balince, Ćeralije i Hum. Potom su sredinom prosinca oslobodili Voćin u kojem su zatekli 45 nedužnih i masakriranih mještana Voćina, te do temelja srušene crkve i svetišta Majke Božje Voćinske. Nakon toga nastavili su oslobađanjem okupiranog područja Zvečeva, Sekulinaca te Bučja koje je oslobođeno združenom akcijom s pripadnicima virovitičke i požeške brigade. Nakon toga, nastavljaju svoj gdje god je bilo potrebno na području Hrvatske. U vrijeme Domovinskog rata, 28 pripadnika 136. brigade je smrtno stradalo u stvaranju samostalne Hrvatske. Slatinska 136. brigada, ušla je u legendarne postrojbe Domovinskog rata, jer su njeni bojovnici uvijek bili uzorni ratnici na svim bojišnicama gdje su čuvali svoju Domovinu.

• 2. bojni 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica

• Iako je 2. bojna 4. listopada 1991. godine po prvi puta postrojena u Čačincima kao dio 107. valpovačke brigade, ona je 15 dana kasnije ušla u sastav 132. brigade Hrvatske vojske. Sudjelovala je u oslobađanju Zapadne Slavonije posebno dijelova tadašnje općine Orahovica. Potom odlazi na istočno-slavonsko bojište gdje ostaje do ranog ljeta 1992. godine. Za vrijeme Bljeska, bojna je angažirana za provedbu zadaća pod kodnim nazivom Zid, a u akciji Oluja, za provedbu zadaća pod kodnim nazivom Fenix. U vrijeme Domovinskog rata, život je izgubilo 17, a ranjeno je 74 pripadnika 2. bojne 132 brigade.

• 19. mješovitom protuoklopnom topničkom divizijunu Hrvatske vojske

• Nakon oslobođenja vojarne u Virovitici, 18. rujna, u naselju Podgorje kod Virovitice, formiran je 19. mješoviti protuoklopni topnički divizijun Hrvatske vojske, među prvima u Hrvatskoj. Nedugo potom, zajedno s Tigrovima i ostalim braniteljima, sudjeluju na novljanskom ratištu gdje zaustavljaju napredovanje banjalučkog korpusa. Vraćaju se na naše područje i sudjeluju u oslobađanju prostora Zapadne Slavonije. Divizijun je bio potpora virovitičkoj 127. brigadi kao i daruvarskom samostalnom bataljunu, 123. požeškoj i ostalim postrojbama HV-a na tom dijelu bojišnice. Uskoro divizijun prelazi u protuoklopni odred Lipik—Pakrac, sudjelujući na bojištima diljem Hrvatske. Tijekom svibnja 1992. godine, od iskusnih topnika ovog divizijuna, ustrojena je školska bitnica. U Virovitici su tako, prvi naraštaji topnika – ročnika, iz svih krajeva Hrvatske, svladavali topničku izobrazbu. U svim vojnim operacijama postrojba je imala jednog poginulog i tri ranjena pripadnika.

• Mirjani Buneti Knežević

• Svi oni koji su u gotovo četiri desetljeća prošli kroz osnovnu školu u Zdencima, znaju za nju. Mirjana Buneta Knežević, koja je rođena u Brinju, ali je Gimnaziju završila u Orahovici, gotovo cijeli radni vijek, punih 39 godina, izuzev jednog kraćeg razdoblja u zagrebačkoj osnovnoj školi Klara, provela je u školama u Zdencima i Velikom Rastovcu. Nakon što je diplomirala na Fakultetu za defektologiju i Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, vratila se u Virovitičko-podravsku županije. Njen doprinos na razvoju obrazovanja Virovitičko-podravske županije, a posebno na području općina Zdenci i Crnac je nemjerljiv, jer osim što na ovom području radi od 1983., ona je od 1991. godine i ravnateljica Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića.

• Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Otrovanec

• Kažu kako u Otrovancu, nema kuće u kojoj nema vatrogasca. I tako je već 90 godina. U tih devet desetljeća, oni su često bili prvi kada je trebalo pomoći ljudima u spašavanju ili njihove imovine ili njihovih života. Kada je trebalo prikupljati humanitarnu pomoć, bilo to za postradale u potresu na Banovini ili nekome kome je pomoć tada bila najpotrebnija, opet su oni bili tu – prvi ili među prvima. Ove godine izgradili su vatrogasno spremište i garažu, uredili dom kako bi imali što bolje uvjete i bili što brži u intervencijama. No, osim infrastrukturnih ulaganja te ulaganja u opremu, ponosni su na svoj pomladak, jer, gledajući strukturu članstva, osim što su jedno od najrazvijenijih vatrogasnih društava na ovom području, oni su i jedni od najmlađih DVD-ova u Virovitičko-podravskoj županiji.

• Nogometnom klubu Pitomača

• Povijesne zabilješke kazuju kako je dvadesetih godina prošlog stoljeća, Pitomača imala 114 obrtnika, 16 trgovačkih i 11 ugostiteljskih radnji, ali imala je i deset kuglana, teniski i biciklistički klub, Hrvatskog sokola koji je promicao sport, te nogometni klub Pitomača. Nogometni lub Pitomača osnovan je 1921. godine i od tada do danas, neprekidno djeluju. U vrijeme hrvatske samostalnosti, često se natječu u Trećoj Hrvatskoj nogometnoj ligi, a danas su članovi Četvrte Hrvatske nogometne lige Bjelovar – Koprivnica – Virovitica. Dvostruki su osvajači Županijskog nogometnog kupa, a ove godine u šesnaest završnici Hrvatskog kupa, 22. rujna na svom obnovljenom sportskom centru Gmanje igrat će protiv Rijeke.

• Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – Stanica Orahovica

• Oni najčešće spašavaju ljude po najtežim vremenskim uvjetima i na najsurovijim terenima, ne samo na području Virovitičko-podravske županije već diljem Republike Hrvatske, ali i u inozemstva. Hrvatsku gorsku službu spašavanja Stanica Orahovica, osnovala je Virovitičko-podravska županije prije devet godina i ona je danas, jedna od dvadeset i pet ustrojstvenih i teritorijalnih jedinica Hrvatske gorske službe spašavanja. Uz stručno znanje, vještine i posebnu opremu, u Stanici Orahovica aktivno se bavi trideset volontera među kojima je – pet gorskih spašavatelja, devet spašavatelja i deset pripravnika, a šest članova je u pričuvnom sastavu. Unutar članstva postoje tri licencirana K9 potražna tima, vodič i potražni pas, pružajući pomoć, bilo to u poplavama, požarima, snježnim nevremenima ili potresima.

• Zavodu za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije

• O njima nerijetko ovise naši životi jer zaposlenici hitne medicinske službe obavljaju jedan od najtežih i najodgovornijih poslova. Samo u prošloj 2020. godini, imali su 7.083 hitne intervencije i 8.844 hitna pregleda u ambulantama. Pritom su obavili i 17.850 sanitetskih prijevoza. Oni su djelatnici zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije, koji ove godine slave 10-tu godišnjicu postojanja i koji godišnje provezu više od milijun kilometara brinući i skrbeći za stanovnike Virovitičko-podravske županije. Na području naše županije ima 30 timova hitne medicine i sanitetskog prijevoza, koji česti, svoje rođendane i obiteljske proslave obavljaju radno, pomažući nama. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)