Domagoj Šegregur: Zbog birokracije će mi propasti besplatni studij u Njemačkoj

Objavljeno:

spot_img

Domagoj Šegregur mladi je genijalac, maturant zagrebačke VII. gimnazije, osvajač zlatne medalje iz ekologije na međunarodnoj olimpijadi održanoj u travnju u Nizozemskoj u konkurenciji 22 zemlje, Finci su mu nudili da na Helsinškom sveučilištu izravno upiše koji god studij želi, a njemačka mu je vlada odobrila državnu stipendiju za bilo koji studij u bilo kojem njemačkom gradu, prema vlastitom izboru.

Prijevremene potvrde

Odlučio se za studij farmacije na Goethe Universitetu u Frankfurtu na Majni i tamo bi uskoro trebao ostvariti svoje snove. Ali, kako to već u nas biva, zbog birokratskog slova u vezi s rokovima izdavanja svjedodžaba o položenoj državnoj maturi ti bi snovi mogli doći u pitanje.

Naime, Domagoj i još osam maturanata koji namjeravaju studirati u inozemstvu, zatražili su od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja da im ranije izda potvrde o položenoj državnoj maturi kako bi ispoštovali rokove upisa koje su postavila inozemna sveučilišta.

Kako će prijevremeni rezultati domaće mature biti poznati tek 9. srpnja, a konačni 16. srpnja, kada će maturanti dobiti i svjedodžbe o položenoj državnoj maturi kao jedine relevantne javne isprave za upis na fakultete, pitanje je što će biti od njihovih planova za budućnost.

– Vjerujem da će nam Centar, kako su obećali, izdati prijevremene potvrde o položenoj državnoj maturi. Na frankfurtskom sveučilištu upisi traju do 15. srpnja, dokumente za upis treba još prevesti na njemački, ali ako dobijem prijevremenu potvrdu, nadam se da ću stići na vrijeme – nada se skromni Domagoj, dodajući kako u slučaju da izgubi šansu za upis na njemačko sveučilište ostaje u Zagrebu:

– Imamo i mi dobre fakultete. Još se dvoumim između medicine, stomatologije i farmacije. Želja mi je bila studirati farmaciju ondje gdje mogu dobiti najviše znanja, a sveučilište u Frankfurtu je sigurno među najboljima – kaže Domagoj, kojemu su Nijemci odobrili stipendiju na čak pet godina u slučaju da redovito ispunjava fakultetske obveze.

Taj mladi Virovitičanin, koji je srednju školu pohađao u Zagrebu, sva je četiri razreda završio s 5.0, bio je u više navrata državni prvak u biologiji, viceprvak u povijesti i informatici, čak je i na Lidranu (novinarska reportaža) bio među tri najbolja učenika u zemlji.

Uz to, pohađa i Glazbenu školu gdje je „dogurao“ do trećeg razreda srednje škole, a govori tri strana jezika: engleski, njemački i španjolski.

Zanima ga i arheologija, Kelti, ribolov, pa je i tema nastupa na međunarodnom natjecanju u Nizozemskoj bio rad „Ribe kao biopokazatelji onečišćenja rijeke Drave“.

Tako to rade Finci

U Helsinkiju je prošle godine sudjelovao u međunarodnom kampu Millennium Youth Camp, gdje je zajedno s 30 mladih iz cijelog svijeta izabran između 1453 kandidata za rad u znanstvenom projektu Voda. Finci su svima ponudili izravan upis na bilo koji studij u njihovu glavnom gradu. Ipak, izabrao je Njemačku, a u odabiru studija pomogao mu je i naš ugledni znanstvenik Ivica Đikić.

O svojim planovima, kako god oni na kraju završili, Domagoj kaže: – Volio bih jednog dana živjeti i raditi u Hrvatskoj. Želja mi je školovati se na vani i iskoristiti prednosti koje takvo školovanje pruža.

Njemačka stipendija osigurava mi smještaj i pokriva troškove studiranja svih pet godina. Vidjet ću kako će se stvari razvijati, ali svakako se jednog dana opet vidim u Hrvatskoj – kaže taj mladi genijalac.

MARIJANA CVRTILA
SNIMIO GORAN MEHKEK / CROPIX

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni