spot_img

Drastično će se povećati računi za struju poduzetnicima, to će jako osjetiti građani

Objavljeno:

ELEKTRIČNA ENERGIJA uskoro bi mogla opet drastično poskupjeti, ako je suditi prema kretanjima njenih cijena na burzama u Budimpešti i Beču. To se primarno odnosi na cijenu električne energije koju plaćaju poduzetnici jer je za građane cijena električne energije u hrvatskoj praktički određena politički.

Cijena kilovatsata raste na 5 kuna

Trenutno većina poduzetnika plaća električnu energiju po cijeni od 3.64 kn/kWh, a građani manje od 1 kn/kWh. Poduzetnici koji su imali ugovorenu isporuku po cijeni iz prošle godine plaćaju 0.5 kn/kWh. A te cijene bi mogle brzo narasti jer naglo rastu na burzama diljem Europe.

Kontaktirali smo Hrvoja Bujasa, predsjednika Udruge Glas poduzetnika, za informacije “s terena”. Nažalost, nema dobrih vijesti.

“Provjerili smo s članovima i izgleda da su neki već dobili nove ugovore po cijeni od 5 kn/kWh, a prije su plaćali 0.5 kn/kWh. Jedan član iz Čakovca, koji zapošljava 200 ljudi,  plaćao je cca. 220.000 kuna mjesečno za struju, a sada će mu se mjesečni trošak popeti na cca. 2 milijuna kuna. S obzirom na situaciju, razmišlja o dijeljenju otkaza, pa čak i gašenju proizvodnje. Bojim se da će se u istoj situaciji naći mnogi poduzetnici diljem Hrvatske, pa je za očekivati da će biti prisiljeni podizati cijene i/ili dijeliti otkaze”, rekao nam je.

HEP se opravdava rastom cijena

Obratili smo se HEP-u za pojašnjenje situacije. Pitali smo ih što poduzetnici mogu očekivati po pitanju novih cijena krajem ove godine i kroz 2023. 

“Cijena električne energije na referentnoj burzi u Budimpešti za zadnji kvartal 2022. trenutno iznosi 785 EUR za MWh. Cijena isporuke električne energije za 2023. godinu trenutno iznosi 681 EUR za MWh”, pojašnjavaju iz HEP-a. 

“Ponude se, kao i kod ostalih opskrbljivača na hrvatskom tržištu, kontinuirano usklađuju s kretanjima cijena na burzi, te se utvrđuju za svaki novi ugovor u trenutku izrade ponude.

“Pritom kupci HEP Opskrbe mogu sklopiti ugovore o opskrbi s različitim rokom trajanja, od jedne do tri godine. S obzirom na trenutno stanje na tržištu električne energije, povoljnija se cijena ostvaruje sklapanjem ugovora na dulji rok. U slučaju da tržišna cijena u idućoj godini značajno padne, HEP Opskrba je spremna pregovarati o eventualnoj izmjeni komercijalnih uvjeta ugovora o opskrbi. Takav pristup možda nije uobičajen u standardnoj poslovnoj praksi, ali predstavlja veliki iskorak u poslovnoj suradnji s kupcima i benefit za njihovo poslovanje”, odgovorili su nam. 

Nagli rast cijena na burzama

Mađarska burza energetskih derivata (HUDEX) omogućuje trgovanje električnom energijom budućnosnicama, unaprijed za određeno razdoblje. To primjerice znači da je danas moguće kupiti struju za zadnja tri mjeseca ove godine, prva tri mjeseca 2023. godine, cijelu 2023. itd.

Ugovorima za četvrti kvartal ove godine (listopad, studeni i prosinac) se u petak 19. kolovoza trgovalo po cijeni od 659 EUR/MWh, ili 0.659 EUR/kWh. Za prva tri mjeseca sljedeće godine je cijena ugovora 667 EUR/MWh, ili 0.667 EUR/kWh.

Preračunato u kune, to znači da se potpisuju ugovori za isporuku električne energije po cijeni od otprilike 4.94 kn/kWh za kraj ove godine i nešto više od 5 kn/kWh za početak sljedeće godine. Burza u Budimpešti je najrelevantnija za Hrvatsku jer HEP određuje cijene prema kretanjima na njoj.

Podaci za burzu u Austriji pokazuju istu situaciju. Cijena ugovora za isporuku električne energije u zadnja tri mjeseca ove godine iznosi 668 EUR/MWh, ili 0.668 EUR/kWh. Za prva tri mjeseca 2023. cijena je 684 EUR/MWh, ili 0.684 EUR/kWh.

Preračunato u kune, potpisuju se ugovori po cijeni višoj od 5 kuna po kilovatsatu za kupnju električne energije u zadnja tri mjeseca ove godine i prva tri mjeseca iduće. Više na index.hr portalu

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni