Državnu potporu gube Virovitica i Orahovica

Objavljeno:

Među 65 gradova i općina koji bi prema prijedlogu Zakona o regionalnom razvoju izgubili pravo na državnu novčanu potporu su i četiri iz Slavonije – Osijek, Vinkovci, Virovitica i Orahovica.

Prva tri su to pravo, istina, dosad ostvarivala tek djelomice, za manji dio tijekom rata okupiranih naselja u svom sastavu. Prema prijedlogu novog zakona, u sljedeće će tri godine postupno gubiti potporu zbog nerazvijenosti. S druge strane, među 100 gradova i općina koji će prvi put ostvariti to pravo čak su 43 slavonsko-baranjska grada i općine. Ukupni novčani iznos koji će se raspodijeliti na ovih 100 općina i oko 150 starih koje će nastaviti dobivati potpore iznosi 1,1 milijardu kuna.

Kako je u četvrtak, predstavljajući prijedlog koji drži pravednijim od postojećeg, rekao ministar potpredsjednik Vlade Branko Grčić, kriterij za dobivanje potpore je da je općina ili grad ispod 75 posto standarda prosjeka Europske unije. Među 100 gradova i općina koji bi pak ostvarili pravo na državnu potporu (a da ga dosad nisu imali) jesu i 43 iz Slavonije i Baranje. Među njima su, primjerice, gradovi Đakovo, Belišće i Slatina te općine poput Bizovca, Koške ili Štitara. Ukupno bi tako 264 jedinice lokalne samouprave dobivale potporu zbog nerazvijenosti.

Među sto lokalnih jedinica koje će početi dobivati pomoć, primjerice, nema ni jedne iz Primorsko-goranske županije, dok je na listi onih koji će izgubiti taj status njih čak 13. Na popisu onih koji dobivaju to pravo, najviše je općina i gradova iz sjevernog dijela Hrvatske.

Ivan Koprić, redoviti profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu i predstojnik Katedre za upravnu znanost, misli da je to korak naprijed u odnosu na postojeće stanje, tim više što je predviđen mehanizam od nekoliko godina prijelaznog razdoblja za one koji pravo na potpore gube.

– Mislim da je to dobro i korak naprijed, kao objektivizirani kriterij koji sada, dosta godina nakon rata, uspostavlja neke normalne odnose između različitih jedinica. Pa će, ovisno o tome tko je koliko razvijen, imati i određene privilegije i potpore od strane države. Mislim da je cijeli taj Zakon o regionalnom razvoju pozitivna zakonodavna novina i u odnosu na prethodni zakon koji isto nije bio loš. Ima i sada tu stvari koje bi se mogle bolje napraviti, a u realnim uvjetima to je korak naprijed. A uvodi i niz drugih promjena, od nekih razvojnih sporazuma do drugih elemenata – ističe Koprić.

– Mi smo u prijedlogu proračuna poslanom vijećnicima tu stavku već sveli na nulu, jer smo kod planiranja proračuna očekivali sličan potez. Išli smo s jednom opreznom varijantom, sukladno tim najavama i našem indeksu razvijenosti. A ako i bude nekog prihoda, s obzirom na to prijelazno razdoblje, lako ćemo to prihvatiti. Nikada nije postojao neki transparentni izračun toga pa je bilo i dosta teško planirati prihode od PPDS-a. A prethodnih smo godina prema toj osnovi prihodovali između pet i deset milijuna kuna. U ovim vremenima svaki je iznos dobrodošao, jer nam se uzima i dio poreza na dohodak pa nam ni ovo nije nevažno – komentirao nam je prijedlog David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu grada Osijeka, koji, kako rekosmo, također ostaje bez toga novca.

Igor BOŠNJAK / Glas Slavonije

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni